Proč volit decentrální větrací jednotky se souběžným provozem?

Rekonstrukce s prostorovými omezeními, případy, kdy na v bytě či v domě nelze dělat větší stavební úpravy nebo požadavky na řízené větrání pouze do jedné místnosti. Toto vše jsou konkrétní případy, kdy je místo centrálního systému řízeného větrání vhodnější decentrální jednotka. Při výběru konkrétního typu je ale třeba mít se na pozoru – je totiž rozdíl mezi decentrální jednotkou s provozem souběžným, anebo s kyvadlovým, neboli systémem push&pull.

Decentrální větrací jednotky se souběžným provozem zajišťují stabilní výkon.

Optimální je první jmenované řešení – jednotky se souběžným provozem, který zabraňuje nestabilnímu výkonu. Hlavní výhodou decentrálních větracích jednotek Zehnder je striktně oddělené proudění přiváděného čerstvého a odváděného vydýchaného vzduchu. Nedochází tak k setkávání odpadního vzduchu s přiváděným čerstvým. Proto je součástí jednotky unikátní křížový protiproudý entalpický výměník, který zajišťuje jejich souběžné proudění, aniž by docházelo k mísení. Díky tomu lze tyto decentrální jednotky umístit prakticky do jakékoliv místnosti. A to včetně koupelen a kuchyní, kde bývá větší zápach a vlhkost, aniž by byla potřeba další individuální odvětrávací jednotka. Navíc díky tomu, že jsou rekuperační jednotky Zehnder obousměrné, zvládnou zajistit dlouhodobě rovnotlaký provoz a jsou také úspornější.

Díky křížovému entalpickému výměníku je striktně oddělen přiváděný čerstvý vzduch od odváděného vydýchaného.

Proč se raději vyhnout kyvadlovému systému?

Použití decentrálních jednotek s kyvadlovým neboli push&pull systémem může skýtat nečekané komplikace – je vždy nutné párové zapojení dvou jednotek na protilehlých stranách systému. Jedna z nich nasává vzduch a přivádí jej přes výměník do místnosti, a druhá přes týž výměník odvádí vydýchaný vzduch z místnosti. Jednotky v pravidelných intervalech kyvadlově přepínají svou funkci z fáze nasávání do fáze výfuku. Vzduch navíc zpravidla prochází keramickým výměníkem, kterým předtím proudil zahřátý vlhký vzduch z místnosti. Ten tak logicky ohřívá i vstupní vzduch a přispívá ke vzniku kondenzátu. Pravidelný interval přepínání fází nezajišťuje, že se odpadní vzduch skutečně stačí odvést. Může se tak stát, že namísto větrání budeme pohánět vydýchaný vlhký vzduch tam a zpět. V systému push&pull je navíc nutný vývod kondenzátu na fasádu, a pro odvádění vzduchu z kuchyně nebo koupelny je pak dokonce nutná instalace dalšího nezávislého odtahového ventilátoru vně systému. V kyvadlovém systému navíc nelze účinně filtrovat vzduch a prakticky není možné zajistit rovnotlaký provoz. Ten je nutný k zajištění efektivního fungování systému. Účinnost celého systému je tak cyklická se značnými výkyvy.
Decentrální větrací jednotka Zehnder ComfoSpot 50 se souběžným provozem je vhodná pro rychlé rekonstrukce menších bytů, jelikož nevyžaduje žádné zásadní stavební zásahy. Jednotka se ovládá snadno přes mobilní aplikaci.

Ing. Roman Šubrt

obchodně-technický zástupce pro komfortní větrání Zehnder

Je obchodně-technickým zástupcem pro oblast řízeného větrání české pobočky švýcarské firmy Zehnder Group, která je největším evropským výrobcem systémů komfortního větrání s rekuperací tepla a jedničkou na českém trhu. Po absolutoriu stavební fakulty ČVUT Praha pracoval jako projektant a podílel se na realizaci projektů v oblasti TZB. Má za sebou stovky úspěšných realizací systémů řízeného větrání v rodinných domech. Je lektorem Zehnder Academy a nadšeným sportovcem. Hraje baseball, aktivně se věnuje lyžování a cyklistice. Jeho dalším celoživotním zájem je historie.

 

Zehnder Group Czech Republic s.r.o.

Profil společnosti: Zehnder Group Czech Republic s.r.o. je dceřinou společností švýcarského koncernu Zehnder Group, založeného v roce 1895. Se 17 výrobními závody a více než 3 500 zaměstnanci patří k technologické špičce v oblasti designových koupelnových a bytových radiátorů, komfortních systémů větrání s rekuperací tepla a stropních sálavých systémů pro vytápění a chlazení.

Více informací na www.zehnder.cz.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Okénko bydlení