Zlínská zoo získala nového samce jaguára amerického - jmenuje se Akabo a je mu devatenáct měsíců

zlin.eu, 22.11.2023

Zlín – 17. listopadu krátce před polednem přicestoval do zlínské zoo dlouho očekávaný samec jaguára amerického. Jmenuje se Akabo, je mu devatenáct měsíců a jeho jméno v mayštině znamená tma. Akabo je totiž opravdu černý jak tma.

Samec Akabo se narodil ve francouzské zoo Parrot World na začátku dubna 2022 společně se svým bratrem jménem Baalam. Zatímco Akabo získal po matce Emmě melanistickou, tedy černě zbarvenou srst, Balaam po otci Ti Punch zdědil klasické zlatohnědé zbarvení. „Máme velkou radost, že po dohodě s koordinátorem chovu jaguárů byl pro zlínskou zoo vybrán právě Akabo, tedy černý jaguár. Je to krásný, velmi statný samec, váží 85 kilogramů,“ uvedla Markéta Horská, hlavní zooložka Zoo Zlín.

Po 19 měsících, které Akabo strávil společně se svým bratrem v domovské zoo, nastal ten správný čas přesunout jej do nového domova. Trasu dlouhou 1 300 km řidiči zvládli za 15 hodin. „Jaguár přicestoval v bezpečnostní bedně, ve které jsme jej přenesli přímo k ubikaci. Po otevření vstupu do ubikace netrvalo ani 5 minut a Akabo z transportní bedny vyšel do svého nového domova. Okamžitě začal procházet celou ubikaci, očichal snad každé místo,“ přiblížila první momenty Markéta Horská. Jak dále uvedla, podle pozorování chovatelů a záznamů z kamerového systému vše nasvědčuje tomu, že převoz i aklimatizaci na nové prostory jaguár zvládnul naprosto skvěle. „Přijímá potravu, v sobotu s chutí spořádal celého králíka, pije, vyměšuje, zkrátka vše potvrzuje, že Akabo je v naprostém pořádku. To je nyní pro nás ta nejdůležitější zpráva,“ zdůraznila Markéta Horská.

Následující dny Akabo stráví ve vnitřní expozici Jaguar Treku. „Dopřejeme mu dostatek času a klidu, aby si zvyknul na nový prostor a na přechod mezi jednotlivými vnitřními ubikacemi. Teprve poté přistoupíme k vypuštění do venkovního výběhu. Vše bude velmi pozvolné a bude záležet jen a jen na Akabovi,“ doplnila Horská. Jakmile Akabo bude dostatečně se vším obeznámen a bude se zde cítit bezpečně a jistě, přijde na řadu spojení se samicí Yunou. „Již nyní Yuna na něj reaguje moc pěkně, snaží se navázat přes pletivo kontakt. Uvidíme, jak vše půjde. Třeba nebude dlouho trvat a budeme moci návštěvníkům představit náš nový jaguáří pár,“ dodala Markéta Horská.

Zdroj: Zoo Zlín

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky