Cena elektřiny pro r. 2024 v Německu klesla pod 100 EUR/MWh. Před 2 týdny byla nad 130 EUR/MWh. Působí obavy o zdraví německé ekonomiky


Cena elektrické energie pro Německo v rámci hlavního obchodního uzlu EEX pro rok 2024 v rámci tzv. base load klesla včera a dnes pod hranici 100 EUR/MWh. Dnes se kontrakt pohybuje těsně nad 98 EUR/MWH. Ještě před 2 týdny se přitom cena pohybovala nad úrovní 130 EUR/MWh.

Během posledních 3 měsíců se pak cena snížila zhruba o čtvrtinu.

Jedním z vysvětlení poklesu jsou obavy o celkovou výkonnost německé ekonomiky a především pak jejího sektoru výroby. Podle dnes zveřejněných statistik německé průmyslové zakázky v říjnu klesly meziročně o 7,3%. Objednávky strojů a průmyslového vybavení se snížily dokonce o 13,5%, pokles byl zaznamenán ve všech hlavních sektorech včetně výroby automobilů, obrábění kovů a produkce elektrických zařízení.

V polovině října také německý statistický úřad Destatis zveřejnil statistiky využití energií za rok 2022, podle kterých celková spotřeba energie v německém průmyslu klesla kvůli vysokým cenám o 9,1% meziročně. 89% energie v průmyslu bylo využíváno na vytápění a elektrickou energii, 11% pak na produkci základních materiálů. Spotřeba energií v energeticky náročných provozech klesla o 7%.
Největším "žroutem" energií v rámci statistik byl s 28% chemický průmysl, 22% si vzala produkce kovů a oceli, 10% si vzala produkce koksu a minerálních paliv.

Výhled pro německou ekonomiku ve střednědobém výhledu je historicky nejnižší. Analytici se obávají, že absence přístupu k levnému ruskému plynu a obecně vyšší ceny energií s ohledem na konflikt na Ukrajině mohou vážně zasáhnout oživení průmyslové výroby v zemi.

Německá ekonomika jako celek ve 3Q roku zaznamenal pokles HDP o 0,1% oproti obdobnému růstu ve 2Q roku



Vladimír Urbánek

V „oboru" posledních více jak 20 let. Po několikaleté zkušenosti přímo z obchodování s cennými papíry se Vladimír Urbánek posledních více jak 15 let věnuje zpravodajství z domácích a zahraničních kapitálových trhů.

Za důležité považuje především zkušenosti či spíše možnost srovnání s dobou ještě před poslední velkou krizí v letech 2008-9.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie