10 rizikových situací, kdy si o Vánocích a Silvestru můžete poranit oko

Redakce, 19.12.2023

Možná byste ani nevěřili, jak rizikové mohou být vánoční svátky pro naše oči. Oční lékařky se nám svěřily s některými situacemi, které jejich pacienty potkaly. Na co všechno byste si měli dát pozor, abyste si nezkazili svátky návštěvou pohotovosti?

1. Nesprávné dioptrie zhoršují odhad

„Nejčastější příčinou zranění očí je nedostatečná korekce oční vady. Třetina lidí s dioptrickou vadou mívá chvílemi rozostřené vidění, zhoršené vnímání hloubky prostoru a nedokáže pořádně odhadovat vzdálenosti,“ upozorňuje MUDr. Eva Jerhotová z oční kliniky NeoVize Praha. Následkem toho může dojít k různým úrazům v domácnosti, ale zvláště opatrní buďte v silničním provozu! Výjezdy za nákupy anebo cesty na návštěvy příbuzných a přátel jsou ve vánočním shonu rizikové, pokud nemáte správnou korekci zraku. Nechte si proto překontrolovat ostrost svého vidění. Při řízení v noci se doporučuje používat polarizační brýle.

2. Úklidové prostředky v oku

Při předvánočním gruntování snadno dojde k vniknutí úklidového prostředku do oka a kontakt s chemikáliemi může být nebezpečný. K podráždění spojivek může dojít ale i následkem chlórových výparů či vniknutí prachu a nečistot do oka.

3. Nebezpečný stromeček: Třísky, střepy i jehličí mohou způsobit pohromu

Při sesekávání kmínku vánočního stromku, aby se dobře vešel do stojanu, je lepší si vzít ochranné brýle, protože zbloudilá tříska může zasáhnout oko. Oční lékaři však zažívají i kuriózní situace, kdy u pacientů došlo ke zranění oka při zdobení stromku – například když se jim do oka dostaly střepy z rozbitých ozdob nebo se jehličí nedopatřením zabodlo do oka.

4. Kreativní vánoční tvoření

I při tak „obyčejné“ činnosti, jako je tvorba dekorací nebo vánočních přáníček z papíru, může dojít k poranění oka – například při podráždění lepidlem či zanesení třpytek. Pokud se do těchto kreativních akcí pouští děti, měl by jim při tom proto asistovat dospělý. Zvláště pokud manipulují také s tavnou pistolí – kontakt s okem by pak mohl skončit i fatálně. Pozor také na umělý sníh, kterým se zdobí okna.

5. Nebezpečný silvestrovský ohňostroj

Ohňostroj k oslavám příchodu nového roku neodmyslitelně patří, ale současně také bývá důvodem, proč mají zdravotníci během silvestrovské noci zvýšenou pohotovost. Římské světlice, petardy, „včelky“, fontány s gejzíry jisker, rakety a další pyrotechnika představují ohrožení nejen pro končetiny, ale i pro zrak. „Při používání zábavné pyrotechniky je vždy prvořadé dodržovat bezpečnostní pokyny. Prudký zásah do oka, případný výbuch střelného prachu v bezprostřední blízkosti oka mívá fatální následky v podobě ztráty zraku nebo i celého oka a samozřejmě může člověka ohrozit i na životě,“ varuje oftalmoložka Jerhotová. Dávejte pozor i při manipulaci s prskavkami, vonnými tyčinkami či svíčkami. Méně nebezpečné, ale přesto nepříjemné mohou být rovněž dýmovnice produkující kouř, který dráždí oči.

6. Laser je dobrý sluha, ale špatný pán

Laserové operace způsobily v oční medicíně revoluci – díky nim se lze „na počkání“ a bezbolestně zbavit refrakčních očních vad, jako je krátkozrakost, dalekozrakost či astigmatismus. Ovšem pozor, laserová ukazovátka, která jsou běžně dostupná v obchodech, mohou naopak způsobit vážné poškození zraku! Nikdy je nekupujte na tržnicích a nedávejte je do rukou dětem. Jedná se o nevhodný dárek k Vánocům.

7. Nástrahy sváteční hostiny

I při pečení cukroví, přípravě štědrovečerní večeře nebo silvestrovské hostiny může dojít k podráždění očí a jejich poranění. Pozor na ocet či citronovou šťávu stříknutou do oka, pálivé koření zanesené prsty do oka, nebo dokonce prskající olej. Malé děti si mohou oko poranit i neopatrnou manipulací s příborem, případně ostrou kostí z ryby. V takovém případě je nutné vyhledat lékaře.

8. „Vystřelování“ špuntu se nevyplatí

Ke sváteční hostině patří také šumivé víno a sekt. Při natlakování láhve však špunt občas vyrazí ze skleněného hrdla tak bleskurychle, že zásah do oka může způsobit i oslepnutí. Předejít úrazu je přitom snadné – stačí s lahví nekarbovat, směřovat hrdlo při otevírání mimo lidi kolem a pro jistotu ještě překrýt lahev utěrkou, která špunt zachytí dříve, než se jako střela rozletí po místnosti.

 

9. Při líčení pozor na oči a jejich okolí

Dámy, které se chystají zkrášlit ke štědrovečerní tabuli, anebo na silvestrovský večírek, a používají oční stíny, řasenku či krémy proti očním vráskám, by se měly mít na pozoru. U citlivějších žen mohou některé přípravky způsobit podráždění očí. Proto nikdy nepoužívejte v okolí očí kosmetiku, která k tomu není přímo určená, a vyvarujte se výrobků s prošlou dobou spotřeby. „Oční kosmetika by navíc měla podléhat přísným normám, proto doporučuji pořizovat ji pouze u důvěryhodných zdrojů. Při onemocnění oční infekcí (např. zánět spojivek nebo okolí oka), je důležité se vyhnout po dobu trvání problému používání jakýchkoli kosmetických produktů,“ připomíná MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha, a zároveň varuje před poraněními oka, která mohou vzniknout během líčení ve spěchu, třeba v autě či jiném dopravním prostředku.

10. Oslnění vánočními světýlky

Stovky či tisíce rozzářených světýlek patří k vánoční výzdobě mnoha domů i interiérů. Zároveň ale příliš oslnivá záře může vyvolat podráždění očí.„ Místně se jedná o pálení, začervenání očí, celkově pak může vést časté a agresivní blikání k bolestem hlavy, k nevolnosti, v krajním případě k epileptickému záchvatu ,“ varuje MUDr. Jerhotová.

Oční lékařka radí, jak se při úrazech oka zachovat

· Prevence na prvním místě: „Samozřejmě, nejdůležitější je ochrana očí. Pokud už k nějakému zranění dojde, přenechejte posouzení stavu a léčbu oftalmologovi. První pomoc můžete poskytnout v případě lehčích poranění sami, pokud si nevíte rady, zavolejte lékaře pro další instrukce a poraněného neprodleně dopravte do nemocnice,“ upozorňuje oční lékařka.

· První pomoc při poleptání očí chemikálií: Vypláchněte oči co největším množstvím vlažné vody, ale slabým proudem, od vnitřního koutku směrem ven.

· Cizí předmět v oku: Jestliže dojde ke vniknutí cizího tělíska do oka (například třpytky, saze, prach atd.), rozevřete lehce víčka, viditelnou nečistotu odstraňte smotkem vlhké látky nebo okrajem kapesníku, oko vykapejte sterilizujícími očními kapkami nebo vypláchněte fyziologickým roztokem. Pokud však zůstává předmět zapíchnutý (např. jehlice či střep), nesnažte se jej sami vyjmout. V takovém případě oko překryjte obvazem nebo kapesníkem a vyhledejte co nejrychleji lékařskou pomoc.

· Když dojde k pohmoždění oka: Pokud oko zasáhne například letící špunt ze sektu, anebo sněhová koule při zimních radovánkách, je opět vhodné vyhledat lékaře. Úder tupým předmětem do oka může způsobit vnitřní zranění oka, či jeho pohmoždění.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky