Řízené větrání a povětrnostní vlivy. Předsudek č. 2: Řízené větrání nefunguje v extrémním počasí

Co se týče podnebí, se zvyšujícími se teplotními výkyvy je větrání okny čím dál méně efektivní. V některých zemích větrání okny už není ani možné: ať už z důvodu extrémního horka, anebo naopak zimy / mrazu, případně období dešťů, kdy je vlhkost extrémní – okna nelze otevírat, zatímco řízené větrání funguje bezpečně, pokud je systém vhodně vybrán, dimenzován a zregulován.

 


 Podmínkou vysoké účinnosti řízeného větrání s rekuperací je vždy dobrá izolace domu. Čím větší netěsnost budovy, tím nižší je účinnost větrání s rekuperací. Takže pokud by někdo namítal, že řízené větrání s rekuperací nefunguje v období dešťů v chatrči v amazonském pralese, má pravdu a není rozumné mu to vyvracet. To ale neznamená, že by si řízené větrání neporadilo s extrémními venkovními podmínkami v případě, že je dům nebo byt dobře zaizolován. Moderní rekuperační jednotky mají mechanismy umožňující přizpůsobení se teplotním rozdílům a podmínkám venkovního prostředí. Běžnou součástí nabídky systémových řešení Zehnder je možnost předehřevu. Nabízíme také technologii pro dohřev, dochlazování a optimalizaci vlhkosti vzduchu – klimatický modul Zehnder ComfoClime, který zvyšuje tepelný komfort, výkon a efektivitu rekuperace.

 

Klimatický modul Zehnder ComfoClime zvyšuje tepelný komfort, výkon a efektivitu rekuperace

Modul Zehnder ComfoClime, který je nadstavbou pro větrací jednotku ComfoAir Q, přispívá k vyrovnání klimatických podmínek v průběhu roku, takže není potřeba se obávat výkyvů spojených se střídáním ročních období. Podmínkou celoročně spolehlivého fungování řízeného větrání je ale vždy kvalitně zpracovaný návrh, profesionální instalace, odborná regulace a správná údržba. Pokud cokoli nefunguje, není to vina systému, ale neodborného zásahu do něj.

Bc. Pavel Vořech, DiS.

produktový manažer pro komfortní větrání Zehnder

Je produktovým manažerem pro oblast řízeného větrání české pobočky švýcarské firmy Zehnder Group, která je největším evropským výrobcem systémů komfortního větrání s rekuperací tepla a jedničkou na českém trhu. Vystudoval VOŠ elektrotechnickou, obor Mechatronické systémy, a obor Aplikovaná technika na VŠPJ. Po praxi u firmy Optokon Jihlava se s rodinou přestěhoval do rodného Tábora a začal pracovat pro značku Zehnder – nejprve jako Technický poradce pro systémy komfortního větrání, později jako produktový specialista a produktový manažer. Svou hravou povahu realizuje při hrách s dětmi nebo na PlayStation, miluje hluboké i kontroverzní debaty o technologiích, politice, vesmíru, mimozemšťanech i filozofii, ale také dobré, klidně i velmi exotické, jídlo.


 

Zehnder Group Czech Republic s.r.o.

Profil společnosti: Zehnder Group Czech Republic s.r.o. je dceřinou společností švýcarského koncernu Zehnder Group, založeného v roce 1895. Se 17 výrobními závody a více než 3 500 zaměstnanci patří k technologické špičce v oblasti designových koupelnových a bytových radiátorů, komfortních systémů větrání s rekuperací tepla a stropních sálavých systémů pro vytápění a chlazení.

Více informací na www.zehnder.cz.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Okénko bydlení