Jak vyčistit skvrnu od červeného vína?

Zná to skoro každý. Vydáme se na ples nebo jen na skleničku s přáteli, oblékneme hezké šaty a těšíme se, až si vychutnáme kapku dobrého vína. Mnohdy pak už stačí jen chvilka nepozornosti nebo neopatrný kolemjdoucí a nehoda je na světě. Flek od červeného vína už takovou radost jako víno samotné nedělá, spíše naopak dá pořádně zabrat. Ale jak nad ním vyzrát?

Pokud se loučíte s oblíbenými kousky oblečení jen kvůli červeným flekům od vína nebo utrácíte peníze za čistírnu, zkuste příště nejdříve jeden z tipů v tomto článku. Ušetří vám peníze, čas i smutek z poničeného oblečení.


Pusťte se do čištění co nejdříve

Stejně, jako je tomu u všech fleků, nejlepší je pustit se do odstraňování škod co nejdříve. Čerstvá skvrna vždy pustí rychleji a bude nás stát méně úsilí než ta stará.


Ocet jako nenápadný zázrak

Ocet je potravina, kterou ukrývá kuchyň v každé domácnosti. Ale dávno už neplatí, že se používá jen k vaření. Právě naopak. Ukrývá v sobě spoustu vlastností, které nám pomůžou s rychlým a efektivním úklidem. A není tomu jinak ani v našem případě.

Nachystáme si nádobu s octem a látku s flekem do ní ponoříme. Ocet můžeme lehce naředit vodou, ale obecně platí, že čím větší je znečištění, tím koncentrovanější roztok bude potřeba. Necháme působit alespoň půl hodiny a následně přepereme v ruce s mýdlem na praní. Pokud flek nepustí, bude potřeba postup opakovat. Přilijeme trochu octu, necháme působit a opět přepereme. Až se nám bude zdát skvrna pryč, oblečení ještě vypereme v pračce podle toho, jak jsme zvyklí.


Kyselina citronová a citron

Podobně jako ocet, můžeme použít k boji s červeným vínem i kyselinu citronovou. V horké vodě rozpustíme kyselinu citronovou a následně do připraveného roztoku ponoříme látku s flekem. Necháme půl hodiny působit a poté už jen přepereme.

Pokud máme doma citron, využít můžeme i ten. Flek pokapeme šťávou z citronu a necháme působit.


 

Kouzelná sůl i protiútok bílým vínem?

A jaké jsou rady našich babiček? V pohádce babička tvrdila, že sůl je nad zlato a není tomu jinak ani u skvrn od vína. Čerstvou skvrnu je potřeba co nejrychleji zasypat solí. Pak už jen přibližně půl hodiny počkáme, až sůl vtáhne víno a následně opět přepereme.

Další radu našich babiček určitě ocení každý milovník vín. Pokud máme po ruce kromě červeného vína i to bílé, můžeme toho využít a flek od červeného vína následně polít tím bílým. Po chvíli působení už jen přepereme a skvrna by měla být pryč.


 


Až budete příště řešit problém s politými šaty od vína, zkuste si vzpomenout třeba na ocet a svůj oblíbený kousek z šatníku zachránit.

Máte i vy nějaké osvědčené tipy na fleky od červeného vína?

Tereza Stolářová

Tereza je studentkou zdravotnických věd. Svůj volný čas ráda věnuje květinám či práci na zahradě. Už od dětství také nachází zálibu ve tvoření a ručních pracích. V domácnosti se zajímá o udržitelnost a používání přírodních prostředků.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky