Detox organismu – mýtus, nebo realita?

Redakce, 22.1.2024
dexot ilustrační

Jarní detox. Většina z nás už se s tímto pojmem párkrát v životě setkala. Vyčištění organismu bývá přitom nejpopulárnější právě na jaře, kdy se mluví o tom, že očista a život na zelených šťávách, bylinkách a dalších podivných lektvarech zbaví naše tělo všech jedovatých látek, které se v něm v průběhu zimy nashromáždily. Co je na tom ale pravdy?

Pod pojmem detox si přitom většina z nás vybaví omezení určitých potravin, případně pauzu od alkoholu. Ve skutečnosti tomu tak ale není. Slovo detox vychází ze slova očista, konkrétně očista od toxinů. Za toxiny pak nejčastěji považujeme látky rostlinného či živočišného původu přirozeně se vyskytující v přírodě, jedy a také tzv. xenobiotika, které nemusí mít nutně škodlivé účinky, ale nejsou tělu vlastní. Sem patří například chemikálie využívané v zemědělství, některé potravinářské přídatné látky, látky znečišťující životní prostředí nebo těžké kovy.

V dnešní době, kdy těmto látkám v důsledku moderní společnosti čelíme ještě více, a právě během zimy, kdy obvykle konzumujeme tučnější potraviny, přichází po zimních měsících čas na očistu – pravda to ale úplně není. Držet tělo v očistě je potřeba neustále, naštěstí si s tím náš organismus umí poradit sám, a to i bez dlouhého půstu nebo hladovky. Všechny látky, které jsou tělu cizí totiž podléhají metabolizaci, při které odchází z těla ven přirozenou cestou.

Důležitá je správná funkce jater

Abychom v těle zabránili hromadění škodlivých látek, je nutné pečovat o optimální funkci svých orgánů, především jater. Právě ty jsou hlavním detoxikačním orgánem, které mají na starost zpracovávání živin vstřebaných trávicím traktem, ovládání krevních hladin tuků, aminokyselin a glukózy, ničení a vylučování toxinů a jiných látek, tvorbu žluči, ukládání vitamínů rozpustných v tucích, přeměnu živin na energii nebo tvorbu bílkovin zodpovědných za většinu chemických reakcí v těle.

Správná funkce jater je klíčová pro homeostázu v těle, zahrnující udržení rovnováhy cukru v krvi, lipidů a aminokyselin. Játra hrají zásadní roli v metabolismu sacharidů a lipidů, což je důležité pro správnou energetickou bilanci a odbourávání tuků. Proto, pokud je vaším cílem například zhubnout, je nezbytné mít játra v dobrém stavu,“ vysvětluje vědecká specialistka v oblasti biochemie a výživy Mgr. Soňa Talacko, PhD. ze společnosti Chromozoom.

Sklon ke ztučnění jater odhalí i DNA test

Játra extrémně zatěžujeme hlavně konzumací cukru, sladkostmi i nezdravými limonádami. Pokud navíc máte genetické predispozice k ukládání tuku v játrech, je potřeba se zpracovaným potravinám (zejména těm s vysokou spotřebou fruktózy ve sladkých nealkoholických nápojích a limonádách) vyhnout obloukem.

„Ztučnění jater, známé také jako steatóza jater, může být dědičné, a to v souvislosti s genetickými faktory, které ovlivňují zpracování tuků a cukrů v játrech. Existují genetické varianty, které mohou riziko ztučnění jater zvyšovat. DNA test Chromozoom Nutri dokáže odhalit genetické predispozice k nadměrnému ukládání tuku v játrech či k snížené účinnosti v rozkládání nebo odstraňování tukového materiálu z jater. Lidé se ztučněnými játry často nemají žádné příznaky. Pokud se u nich příznaky objeví, obvykle se jedná o únavu a bolest v pravé horní části břicha,” vysvětluje Ing. et Ing. Barbora Procházková, PhD., vedoucí vědeckého týmu Chromozoom.

Až 35 % západní populace může být citlivější na toxiny z prostředí

Naopak, správnou funkci jater podporuje například ostropestřec mariánský, špenát, rukola nebo minerály jako selen, zinek, měď, které zlepšují aktivitu enzymů, podílející se na detoxikaci organismu. V jídelníčku by pak neměla chybět ani barevná zelenina či ovoce, obsahující dostatek antioxidantů, případně koření jako kari a kurkuma.

Zajímavostí je, že konzumací zeleniny, která obsahuje polyfenoly (např. cherry rajčata, brokolice, luštěniny) a antokyany (např. jablko, černý rybíz) se oxidačně chráníme a můžeme díky nim vynulovat jednu porci smaženého řízku nebo hranolek. Tyto potraviny je totiž vhodné konzumovat proti oxidačnímu stresu, což je stav, při kterém máme v těle velké množství nestabilních molekul označovaných jako volné radikály – a zároveň nemá dostatek antioxidantů, které by nás před nimi účinně chránily.

Tyto látky lze doplnit i prostřednictvím doplňků stravy, příkladem může být produkt DETOXIFY s extrakty z bylin pro podporu detoxikace těla a funkce jater a ledvin. Látky, které jsou v doplňku stravy obsažené jako spirulina, artyčok, ostropestřec mariánský nebo kurkuma se považují za superpotraviny, které jsou bohaté na bioaktivní látky podporující správnou funkci těla.

Deset tipů pro efektivní detoxikaci

1. Zvyšte příjem vody: Voda je základním prvkem úspěšné detoxikace. Pijte dostatek vody každý den, abyste podpořili odplavení toxinů a udrželi optimální funkci orgánů, jako jsou ledviny a játra.

2. Konzumujte potraviny bohaté na antioxidanty: Jezte potraviny bohaté na antioxidanty, jako jsou ovoce, zelenina, ořechy a semena. Tyto látky pomáhají neutralizovat volné radikály, které mohou způsobovat poškození buněk.

3. Pijte zelený čaj: Zelený čaj obsahuje polyfenoly, které mají detoxikační vlastnosti a podporují metabolismus. Přidání zeleného čaje do vaší každodenní rutiny může poskytnout povzbuzení pro váš organismus.

4. Omezte konzumaci škodlivých látek: Zní to jednoduše, ale snížení příjmu škodlivých látek, jako jsou alkohol, kofein, rafinovaný cukr a potraviny s vysokým obsahem tuku, může výrazně přispět k lepší detoxikaci.

5. Zařaďte do jídelníčku prospěšné bylinky: Některé byliny jsou známé svými detoxikačními účinky. Například, kopřiva a šípek podporují čištění krve, zatímco mátový čaj může pomoci uklidnit trávicí systém.

6. Pravidelně se hýbejte: Fyzická aktivita podporuje cirkulaci krve a lymfy, což může zlepšit odplavování toxinů. Pravidelný pohyb, ať už je to cvičení nebo jen procházky, mohou být klíčovým prvkem pro správnou detoxikaci těla.

7. Zkuste lymfatickou masáž: Masáže zaměřené na lymfatický systém mohou pomoci urychlit odplavování odpadních látek.

8. Dopřejte si saunu a horké koupele: Prostřednictvím potu může tělo eliminovat toxiny. Saunování nebo teplé koupele mohou podpořit proces detoxikace pokožkou.

9. Relaxujte: Stres může negativně ovlivňovat celkové zdraví. Pravidelná meditace a relaxační techniky mohou snížit hladinu stresu a podporovat psychickou pohodu.

10. Krok po kroku : Detoxikace není o extrémních opatřeních. Postupujte postupně a dávejte pozor na své tělo. Příliš rychlá změna může způsobit nepříjemné reakce.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky