Ceny Li-Ion akumulátorů se dostaly na minimum. Baterie budou zlevňovat i nadále

Redakce, 24.1.2024
Lion baterie ilustrační

Zlevňování baterií, které začalo na konci roku 2023, by mělo pokračovat také letos. Dle statistiky internetového obchodu BatteryShop.cz narostly prodeje akumulátorů téměř ve všech kategoriích. Zatímco největší zájem byl o baterie do UPS a záložních zdrojů, prodej baterií do smartphonů stagnuje. Vyplývá to ze statistiky internetového obchodu BatteryShop.cz, který chce letos představit novinku v podobě přenosných záložních akumulátorů.

Prudký pokles cen lithia, technologický pokrok a rozšiřování výroby. To jsou faktory, které provázely loňský celosvětový pokles cen lithiových baterií. „Předpokládáme, že baterie by měly zlevňovat i letos. Konkrétně například baterie do notebooků pořídí zákazníci levněji o 10 až 15 procent,“ říká Radim Tlapák, ředitel internetového obchodu BatteryShop.cz, který je předním prodejcem baterií do mobilních přístrojů na českém trhu.

Na trend zlevňování reagovali také Čeští zákazníci. „V roce 2023 jsme zaznamenali nárůst poptávky v několika segmentech. Největší zájem měli lidé o baterie do UPS a záložních zdrojů, jejichž prodej vzrostl o 93 procent. Nejvíce se prodávaly produkty do přístrojů značky Dell,“ podotýká Radim Tlapák z BatteryShop.cz, který nabízí akumulátory vlastní značky T6 Power do nejrůznějších přístrojů. Zvýšený zájem zákazníků e-shopu zaznamenaly rovněž baterie do čteček čárových kódů (22 %), baterie do fotoaparátů (14 %), baterie do notebooků (8 %) i do kamer (6 %).

Naopak mezi produkty, jejichž prodej minulý rok stagnoval, byly náhradní baterie do mobilních telefonů. „Pokud lidem dosluhuje akumulátor u mobilního telefonu, v dnešní době většinou baterii nemění, a to i kvůli tomu, že jim to výrobci samotnou konstrukcí telefonů neumožňují. Místo nich lidé často raději pořídí nový model smartphonu,“ shrnuje statistiky z předešlého roku Tlapák. V tom následujícím chce specializovaný obchod BatteryShop.cz na trh uvést power stationy – přenosné záložní akumulátory, které slouží pro dobíjení elektroniky.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky