Rok 2023 v české energetice: pokles spotřeby, zlevňování a zpomalení změn dodavatelů

Ilustrační foto

V loňském roce byl v Česku postaven rekordní počet solárních elektráren. I ty přispěly ke snížení dodávky elektřiny z distribuční sítě. Spotřeba v meziročním srovnání přitom klesla jako celek - a to nejen u elektřiny, ale rovněž u plynu. A do třetice významně klesl i počet změn dodavatele energií. Pokud jde o ceny, nesl se rok 2023 v případě nových smluv na vlně zlevňování.

Z pohled energií má za sebou Česká republika další náročný rok. Odběratelé, kteří si v roce 2022 zafixovali cenu na delší dobu, platili za silovou elektřinu a plyn o několik desítek procent více než t i , kteří si cenu sjednávali v průběhu roku 2023. Naštěstí řadě odběratelů pomohlo vládou schválené zastropování cen energií, které jim ušetřilo nemalé finanční prostředky.

Toto nařízení bylo platné od ledna do prosince, proto se zákazníkům, jimž po 31. prosinci 2023 pokračuje původní smlouva beze změny, mohly ceny skokově výrazně zvýšit. „Naštěstí dodavatelé energií dokázali vymyslet řešení a řada z nich narychlo připravila pro své stávající zákazníky, nacházející se v této situaci, nový produkt,“ deklaruje Michal Kulig, ředitel společnosti Yello v České republice, a dodává, že t ato akce u Yello zákazníků zaznamenala pozitivní odezvu.

Lepší ceny u nových smluv

Od dodavatelů energií šlo o vstřícný krok. Energie sice nakupují průběžně, nicméně podstatná část byla zajištěna předem, tudíž ještě za vysoké ceny panující v období uzavíraných smluv. Rozdíl v ceně potom vlastně dodavatelé vzali na sebe - výměnou za uzavření nové dodavatelské smlouvy.

Ještě příznivěji se cena vyvíjela v případě nových smluv, kdy kontinuálně klesala, a to napříč trhem. Jinými slovy, kdo podepsal smlouvu s novou cenou v roce 2023, ten z toho profitoval.

Odběratelé v roce 2023 přebíhali méně

Na energetickém trhu i přes celkové zpomalení došlo k více než 612 tisícům změn dodavatele (z toho více u elektřiny – skoro 441 tisíc na hladině nízkého napětí (NN)), což je oproti předešlému roku pokles o více než 23 %. „U elektřiny se očekávala stabilizace trhu, naopak silně ovlivněn je trh s plynem , a to například vnímáním politické situace nebo válečnými konflikty. Svou roli sehrála i možnost nahradit vytápění plynem elektřinou či možnost soběstačnosti , daná boomem stavění fotovoltaických elektráren, což u plynu není možné,“ vyjmenovává Michal Kulig. Čísla týkající se změn dodavatelů se tak v roce 2023 vrátila na hodnoty z předkrizových roků.

Pět největších hráčů na poli energetiky ovládá téměř 90 % trhu s energiemi. O zbylou desetinu aktivně bojuje zhruba deset dalších dodavatelů spolu se zhruba 80 dalšími společnostmi, které prodávají smlouvy na elektřinu a plyn.

Tabulka znázorňující zpomalení změn dodavatelů energií (zdroj OTE)

 

2022

2023

Rozdíl

Rozdíl v %

Elektřina hladina NN

510 415

440 960

69 455

15,75 %

Plyn

243 623

171 306

72 317

42,22 %

Celkem

754 038

612 266

141 772

23,16 %

Vítězové a poražení

Společnost Yello z těchto změn profitovala, když za rok 2023 získala skoro 2 % nových zákazníků, což je jako v předchozích letech opět poměrově víc, než je tržní podíl. Yello se 60 tisíci zákazníky se nadále řadí mezi středně velké dodavatele energií.

V těžké tržní situaci jsme se rozhodli opět zapojit do aktivní pomoci zákazníkům a navázat na akci Elektrobonus z roku 2022 akcí Energoprémie. V roce 2023 Energoprémie zahrnuje spoření nejen u elektřiny, ale i u plynu. Po topné sezóně budeme očekávat výsledek a srovnání s předešlým rokem. V kampani Energoprémie se snažíme přes topnou sezonu motivovat zákazníky k úsporám a ty šetrné po topné sezóně odměním vysvětluje Michal Kulig.

Spotřeba energií na sestupné trajektorii

Statistiky Yello poukazují na to, že průměrný zákazník Yello svoji energetickou spotřebu rok od roku snižuje. V případě elektřiny mezi roky 2020 a 2023 snížil svoji spotřebu o 14,9 %. U plynu dokonce o 15,7 %. Je však potřeba vnímat skutečnost , že spotřebu ovlivňuje hodně faktorů, zejména počasí a chování zákazníků, ať už se týká samotného zacházení se spotřebou, instalace nových technologií, jako je FVE a tepelné čerpadlo, nebo nahrazení topení plynem elektřinou.

Průměrné ceny energií a další prostor pro zlevňování

Z pohledu dynamiky cen se minulý rok nesl na vlně zlevňování. Z analýzy vnitřních dat, která jsou v Yello využívána pro srovnání s konkurencí, vyplynulo, že průměrná cena nabídky silové elektřiny tuzemským odběratelům v roce 2023 činila 4 040 za MWh (bez DPH). Pro srovnání - v roce 2022 to bylo 8 700 za MWh (bez DPH). U plynu byla situace obdobn á - průměrná cena v roce 2023 činila 1 892 za MWh (bez DPH) a o rok dříve 3 898 za MWh (bez DPH). S tím korespondují i nákupní ceny energií na burze, ke kterým je zapotřebí připočítat marži dodavatelů .

„Podíváme-li se na situaci na bu rze ke konci roku 2023, zaznamenali js me mírný optimismus ve výhledu na další dva roky. Současný výhled při dlouhodobém nákupu naznačuje stálý mírný pokles cen, nicméně optimismus trhu je velice opatrný zejména s ohledem na pokračující dění na Ukrajině a nově i na Blízkém východě,“ komentuje Michal Kulig. Naopak pozitivním signálem je opět dobrá naplněnost plynových zásobníků a nadprůměrně teplý závěr roku.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie