Zdravý a kvalitní vzduch je základ. Zbavte se předsudků o řízeném větrání

Velice častou, a přitom mylnou představou ohledně řízeného větrání je, že se jedná o nečistou technologii pracující s vydýchaným vzduchem v uzavřeném systému, čímž je podporován růst plísní a šíření bakterií. Přitom právě zdravotní aspekty jsou tím nejdůležitějším argumentem ve prospěch řízeného větrání. Neustálý přívod čerstvého vzduchu, jeho cirkulace a kvalitní filtrace bakteriím a plísním neprospívá.

Správně dimenzovaný a instalovaný systém řízeného větrání vytváří zdravé vnitřní klima.

Plísně v rámci systému řízeného větrání mohou vznikat pouze třemi způsoby:

  • Snaha ušetřit počáteční náklady – neodborný návrh a instalace. U netěsných nebo nedostatečně zaizolovaných rozvodů dochází ke kontaktu dvou teplot s rosným bodem a nadměrná vlhkost pak v rozvodech nebo jednotce způsobí vznik plísně.
  •  Vypínání rekuperace z důvodu úspor například při odjezdu na dovolenou. Aby bylo řízené větrání maximálně účinné, musí být v provozu neustále. Při vypnutí jednotky zůstane veškerá aktuální vlhkost uvnitř domu, což po několika týdnech způsobí vznik plísní uvnitř rozvodů.
  • Zanedbání údržby. I přes minimální náročnost na údržbu potřebují pokročilé technologie Zehnder základní péči, jako je pravidelná výměna filtrů a občasné vyčistění systému. Výhodou rozvodů Zehnder jsou trubky s vnitřním vysoce hladkým povrchem Clinside, který minimalizuje usazování nečistot. Navíc jsou díky správné instalaci kompletně čistitelné.

Hladký vnitřní povrch Clinside zamezuje usazování nečistot, vzniku plísní a šíření bakterií

Mnozí jsou dnes ještě přesvědčeni, že řízené větrání zhoršuje kvalitu vzduchu v interiéru. Pokud je však celý systém správně zvolen a dimenzován, je tomu právě naopak. Systémy řízeného větrání Zehnder udržují v interiéru vzduch s nízkým obsahem CO2, který bývá spouštěčem mnoha zdravotních problémů počínaje únavou, přes bolesti hlavy, neschopnost soustředění nebo ztrátu výkonu, až po neblahý vliv na nervový systém. Čerstvý vzduch má mnohem lepší kvalitu než při větrání okny, a to celoročně, bez výkyvů, rovnoměrně v rámci celého prostoru a s úsporou nákladů.

Existuje jedna výjimka, kdy je větrání okny účinnější než řízné větrání – a to při nenadálé události jako například úniku plynu či připálení jídla. V takových případech je třeba jednat rychle a otevření okna je jako první pomoc to nejlepší, co lze udělat. Pro následné dokonalé vyvětrání pak lépe poslouží řízené větrání.
Mezi základní péči o větrací jednotky Zehnder patří pravidelná výměna filtrů.

Bc. Pavel Vořech, DiS.

produktový manažer pro komfortní větrání Zehnder

Je produktovým manažerem pro oblast řízeného větrání české pobočky švýcarské firmy Zehnder Group, která je největším evropským výrobcem systémů komfortního větrání s rekuperací tepla a jedničkou na českém trhu. Vystudoval VOŠ elektrotechnickou, obor Mechatronické systémy, a obor Aplikovaná technika na VŠPJ. Po praxi u firmy Optokon Jihlava se s rodinou přestěhoval do rodného Tábora a začal pracovat pro značku Zehnder – nejprve jako Technický poradce pro systémy komfortního větrání, později jako produktový specialista a produktový manažer. Svou hravou povahu realizuje při hrách s dětmi nebo na PlayStation, miluje hluboké i kontroverzní debaty o technologiích, politice, vesmíru, mimozemšťanech i filozofii, ale také dobré, klidně i velmi exotické, jídlo.


 

Zehnder Group Czech Republic s.r.o.

Profil společnosti: Zehnder Group Czech Republic s.r.o. je dceřinou společností švýcarského koncernu Zehnder Group, založeného v roce 1895. Se 17 výrobními závody a více než 3 500 zaměstnanci patří k technologické špičce v oblasti designových koupelnových a bytových radiátorů, komfortních systémů větrání s rekuperací tepla a stropních sálavých systémů pro vytápění a chlazení.

Více informací na www.zehnder.cz.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Okénko bydlení