Není to jen o ceně a o rozměrech. Při výběru vany zvažte více faktorů

Redakce, 2.2.2024
černá vana

Co může být snazšího než vybrat vanu – zdá se. Někteří zákazníci se domnívají, že stačí správně trefit rozměry a nevybírat zbytečně drahý produkt. To ale někdy nestačí. Pak takovou vanu máte doma, napustíte horkou vodu, vstoupíte – a zjistíte, že je něco špatně. Nemůžete se zde pohodlně usadit nebo lehnout, v jedné poloze vás studí na rameni zástěna, v jiné vás tlačí zapuštěné sedátko.

Ano, samozřejmě se dá na určité nepohodlí zvyknout. Jenže přece právě kvůli pohodlí vanu pořizujeme. Že vana umožňuje očistit tělo, to se rozumí samo sebou, ale to zvládne i sprcha. U vany očekáváme přidanou hodnotu v tom, že se zde příjemně uvolníme a zapomeneme na náročný pracovní den.

Jak tedy při výběru vany postupovat? Dobré je pořizovat v zavedených obchodech s velkým výběrem. Svoji volbu můžete vždy prokonzultovat s odborníkem nebo si přečíst recenze zákazníků. Důležitým faktorem pro výběr je rovněž materiál. Jaké jsou k dispozici?

Akrylát

Akrylát je vysoce odolný termoplast, který se stal oblíbeným v mnoha odvětvích, včetně výroby van. Je to variabilní materiál, vanu z akrylátu lze nalézt v různých tvarech, velikostech a stylových provedeních.

Vlastnosti: Ve srovnání s tradičním smaltovaným železem jsou akrylátové vany lehčí, což usnadňuje jejich instalaci. Akrylát má přirozenou schopnost udržovat teplotu vody déle než některé jiné materiály, což znamená, že si můžete déle užívat teplou koupel. Výhodou je také variabilita barev. Akrylátové vany jsou k dispozici v široké škále barev a odstínů, což umožňuje snadné sladění s ostatním vybavením koupelny. Známou nevýhodou akrylátu je citlivost vůči poškrábání a také nízká odolnost vůči chemickým látkám.
 

Smalt

Za doby socialismu byl smalt populární volbou a ani dnes ještě z českých koupelen zcela nezmizel. Ocelovému smaltu prospěly nové technologie, které dodaly materiálu delší životnost, barevnou stálost a neporéznost povrchu. Protože je smalt odolný proti poškrábání, získává zásadní výhodu proti akrylátu. Kde naopak ztrácí body, to je vysoká hmotnost. A pak chladnost. Smaltované vany vypadají chladně a skutečně takové i na omak jsou. Horká voda se zde rychle ochladí.

Litý mramor

Trochu to zní jako přírodní materiál, ale chyba lávky. Litý mramor obsahuje jen část dolomitu, jinak jej tvoří sklářské písky, polyesterová pryskyřice a barviva. Tato směs poskytuje výjimečnou sílu a trvanlivost. A také příjemný vzhled, což je častý důvod číslo jedna, proč zákazníci vany z litého mramoru pořizují. Dalšími výhodami jsou dobré tepelně-izolační vlastnosti, trvanlivost a široká škála tvarů a velikostí. Ne každému ale vyhovují ceny van z litého mramoru.

Tolik materiály van. Ještě zmiňme jeden důležitý faktor pro výběr vany – tvar.


Oválné vany

Pro oválné vany je charakteristický elegantní a plynulý vzhled. Vana je pohodlná pro dlouhé relaxační koupele, ale hodí se do větší koupelny – do těch menších se moc nevejde.

Obdélníkové vany

Klasika. Obdélníkový tvar je praktický a efektivní. Vany přináší rovnoměrný prostor pro koupání a disponují jednoduchým, funkčním designem.

 

Rohové vany

Tyto vany efektivně využívají prostor. Jejich vnitřní uzpůsobení umožňuje koupel i pro dvě osoby. Lze je doplnit o různé sedáky.

Asymetrické vany

Z nevýhody výhodou. Asymetrické vany použijeme do koupelen s malými rozměry či tam, kde se na vanu dostává nečtvercový prostor. Asymetrické vany toto místo efektivně zaplní, a ještě učarují zajímavým designem.

 

Volně stojící vany

Trochu zvláště pak stojí volně stojící vany, které mají různé tvary. Podstatné pro ně je to, že nejsou umístěné u stěn. Stojí na nohách a zaujmou luxusním, klasickým vzhledem. Je pro ně ale třeba vyčlenit zvláště velkorysý prostor.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna