Stěhujeme se do společného. Jaké trable čekat na realitním trhu?

Redakce, 13.2.2024
stěhování ilustrační

Přemýšlíte o společném bydlení? Ať už tuhle otázku řešíte dlouhodobě nebo návrh na společnou domácnost plánujete jako valentýnské překvapení, měli byste se připravit na to, že vás čeká náročná cesta. Především pak ty z vás, kteří nemohou vyřešit situaci tím, že se přestěhují do bytu či domu toho druhého. Pomineme-li „obyčejné“ starosti, jako je stěhování, změna adresy nebo nákup nové skříně, čeká na vás spousta překážek na realitním trhu. Jaké to jsou?

Malé, a ještě menší byty

Poslední tři roky se průměrná velikost bytu v Česku pohybuje kolem 66 metrů čtverečních a zatím nijak dramaticky neklesá. Podle statického úřadu ale roste zastoupení bytů kategorie 2+1, a to hlavně na úkor bytů 4+1 a větších. Pokud se tedy s vámi budou stěhovat i děti, nalézt odpovídající nemovitost nemusí být snadné. Především ve velkých městech roste zájem o menší byty a vstříc mu vychází i developeři. Přibývá single domácností a malými byty berou zavděk i rodiny, které kvůli vyšším hypotečním sazbám nedosáhnou na ty větší.

Vlastní bydlení drží v rukách hypoteční sazby

Chcete rovnou do vlastního? Připravte se na to, že ceny nemovitostí nejsou zrovna přátelské. I když budete koukat po bytech „z druhé ruky“ a nikoliv novostavbách, krajů, kde klesly ceny, není mnoho. Nejníže v cenách se pohybuje Ústecký kraj, v Brně alespoň ceny stagnují. Podle dat Bezrealitky tu byt vyjde na 82 tisíc za metr čtvereční. Žebříčku samozřejmě vévodí Prahabyty tu neseženete pod 124 tisíc za metr čtvereční, průměrný dům se pak prodával za 107,5 tisíce na metr.

Jak se budou vyvíjet ceny nemovitostí, určí až první zásadnější pokles komerčních hypotečních sazeb. Poptávka se bude totiž odvíjet především od nich a od množství zájemců se logicky vytvoří i cena. Pokud tedy půjdou dolů hypotéky, můžeme čekat opět zdražení nemovitosti,“ komentuje situaci Ondřej Strada, e-commerce manažer Bezrealitky.

Nájmy mizící rychlostí blesku

Chystáte se zamířit do nájmu? I tady je potřeba sundat si růžové brýle. Poptávka značně převyšuje nabídku a jako zájemci musíte počítat s desítkami konkurentů. Třeba Bezrealitky evidují v průměru 30 zájemců na jeden inzerát.

Z naší zkušenosti víme, že majitelé často ani nemají čas odpovědět všem zájemcům. A o pořadí rozhodují minuty. Všem doporučujeme mít nastavenou službu hlídacího psa a vždy vypíchnout své přednosti – třeba doložit majiteli bezdlužnost nebo být připraveni složit zálohu,“ radí Ondřej Strada.

Situaci mají na svědomí jednak už zmiňované hypoteční sazby, kvůli kterým někteří odložili nákup vlastního bydlení, jednak majitelé bytů, kteří se k nájemnímu bydlení staví přezíravě a byty nechávají ležet ladem.


Cesta z města

V neposlední řadě je třeba se připravit na to, že jedním z řešení může být stěhování do nového města. Důvody jsou veskrze praktické – rozhodnout mohou právě ceny nemovitostí a prim získá kraj nebo město, kde za stejnou cenu budete mít o pokoj navíc. Cesta to může být i pro ty, kteří žijí každý v jiném městě a musí najít kompromis, jaké z nich se stane jejich domovem. Výsledkem pak může být i úplně jiná lokalita, třeba na půli cesty.

Strašák v podobě mezigeneračního bydlení

Soužití s rodiči v jednom domě je pro většinu párů černá můra. I na tuto variantu je ale třeba se připravit. Někomu může bydlení pod jednou střechou navrhnout sama rodina v radosti, že „konečně se naši mladí dávají dohromady“, pro jiné to může být řešení jejich finanční situace. Nemusí to být vždy nutně špatná varianta, je ale potřeba si hned ze začátku nastavit pravidla, aby se minimalizovaly možné neshody. Základem je, aby s bydlením souhlasily obě strany. I pro prarodiče může být bydlení náročné. Mohou špatně nést zásahy do domu, který je jejich majetkem, nové záhony na zahradě i vaše návštěvy.

Podle psychologů ale rodiče a prarodiče mohou vnést do hektického života mladé rodiny určitý klid a nadhled. Dítě, které žije ve vícegenerační rodině, se často naučí lépe naslouchat, vidí rozdíly v tom, jak žijí různé generace. Pokud se dospělí dokážou nehádat, dítě se naučí, že lidé spolu mohou vycházet, i když mají na věc rozdílné názory.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky