Český trh nemovitostí a hypoték ožívá

Research, 22.2.2024

Tuzemský realitní trh zažívá podle informací České bankovní asociace a firmy Dataligence od loňského jara z pohledu počtu transakcí růst u všech typů nemovitostí. U starších bytů, což je největší část celého trhu, došlo v 4q23 k meziročnímu nárůstu o polovinu. 

Ceny starších bytů ovšem byly v témže kvartále meziročně o 4,4 % nižší (v Praze dokonce o 6,8 %). 

 
 
 Zdroj: ČBA 

Pokud budeme předpokládat, že nárůst počtu transakcí je dán spíš sílící poptávkou než nabídkou, pak se uvedené údaje dají popsat tak, že vývoj cen se za vývojem objemů zpožďuje (což je vcelku v souladu s intuitivní představou i jisté setrvačnosti na tomto trhu).

Oživení se dá pozorovat i na objemu nově poskytnutých hypoték, a to (po sezonním očištění) už od jara 2023.


Zdroj: ČBA

Aktuální měsíční objemy (ve 4q23 průměrně necelých 12 mld. ) se po mizérii pozorované před rokem zdají být na dostřel tomu, co bývalo obvyklé před úderem covidu (průměr za 2017-2019 je 14,5 mld. ) – až na to, že v mezidobí se ceny nemovitostí posunuly o vysoké desítky procent výše. Trh s hypotékami tedy bude zpátky v normálu až teprve ve chvíli, kdy měsíční objemy poskytnutých úvěrů budou zřetelně přes 20 mld.

 Michal Skořepa, analytik České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality