Zákazníci společnosti epet v minulém roce opět šetřili na energiích. Plynu spotřebovaly domácnosti nejméně od roku 2019 - vyplynulo z průzkumu

Vývoj spotřeby energií zákazníků z řad domácností společnosti epet v období 2019-2023

Turbulentní situace na energetickém trhu a ekonomická nálada ve společnosti se projevila na spotřebě energií českých domácností. Společnost epet zaznamenala meziročně téměř čtvrtinový pokles spotřeby plynu. U elektřiny dosahoval meziroční pokles necelých 10 %.

Pokles spotřeby energií byl patrný zejména u plynu

Klesající spotřeba energií se výrazně projevila především u odběru plynu domácností. Spotřeba zákazníků z řad domácností společnosti epet, spolehlivého dodavatele elektřiny a plynu, byla v loňském roce dokonce nejnižší od roku 2019, a dostala se tak na pětileté minimum. Meziročně klesla téměř o čtvrtinu. Domácnosti v loňském roce odebraly průměrně 1 192 metrů krychlových plynu.

Z našeho průzkumu mezi českými spotřebiteli z podzimu loňskéro roku bylo patrné, že Češi od začátku energetické krize více přemýšlí nad svou spotřebou energií a 77 % z nich energiemi v sezóně 2022-2023 vědomě šetřilo. Čtyři pětiny z nich v tomto trendu pokračovaly i v letošní sezóně a to se projevilo i na jejich reálné spotřebě,” říká Roman Šmíd, obchodní ředitel společnosti epet, alternativního dodavatele energií, který dodává plyn a elektřinu na český trh již 18 let.

České domácnosti šetřily i na elektřině

Pokles spotřeby je patrný také u odběru elektřiny. Domácnosti v minulém roce odebraly téměř o desetinu elektřiny méně než v roce 2022. Konkrétně průměrná spotřeba dosáhla 3,79 MWh.

Vůbec nejnižší spotřeba elektřiny byla v pětiletém horizontu v roce 2021, tedy na začátku energetické krize způsobené především vpádem ruských vojsk na území Ukrajiny. Oproti roku 2020, kdy se svět začal potýkat s pandemií COVIDu-19, klesla v tomto roce spotřeba domácností odebírajících elektřinu od společnosti epet o čtvrtinu.

Ceny energií dále klesají

Společnost epet pravidelně promítá ceny energií na burze do své aktuální nabídky. Vzhledem k poklesu cen energií na burze ve 3. a 4. čtvrtletí loňského roku a pokračujícímu trendu v prvních měsících tohoto roku tak 12. 2. už podruhé snížila ceny jak za elektřinu, tak za plyn.

První zlevňování ohlásila společnost se začátkem nového kalendářního roku. Z důvodu dalšího poklesu ceny energií na burze zákazníkům však nabízí energie za ještě nižší ceny, a to s platností od 12. února. Oproti cenám na konci minulého roku tak došlo v případě domácností ke snížení ve výši okolo 10 % u elektřiny a více než 20 % u plynu. Konkrétně se ceny změnily z původních 3 675 za MWh na 3 149 za MWh u elektřiny a z 1 599 na 1 299 za MWh u plynu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie