First minute zájezdy, exotické destinace i cestování na vlastní pěst. Češi cestování milují a vzdát se ho nechtějí

Redakce, 7.3.2024
Bora Bora ilustrační dovolená

Cestování se stalo součástí životního stylu mnoha Čechů. Často si v rámci šetření spíše odpustí nějakou službu, nákup či jinou radost než dovolenou v zahraničí, která je navíc může v rámci oblíbených first minute zájezdů vyjít levněji než pobyty v tuzemsku. Obecně se pak každoročně dle Českého statistického úřadu (ČSÚ) účastní cestovního ruchu zhruba tři čtvrtiny populace, kdy nejraději Češi plánují dovolenou v srpnu, naopak nejméně lákavý je pro ně pobyt v listopadu. A i přesto, že dlouhodobě převládají tuzemské cesty nad výjezdy do zahraničí, v posledních sezonách evidují cestovní kanceláře rekordní zájem o letní i zimní zahraniční dovolené.

Jednoznačným trendem českých turistů je už delší dobu prodlužování sezony nad rámec prázdninových měsíců a častější cestování v zimě, mimo jiné i díky přímým letům do exotiky. „S tím jde ruku v ruce také fakt, že cestovatelé více inklinují k objevování nových destinací – ať už do exotičtějších míst, jako jsou Srí Lanka, Madagaskar nebo Keňa, tak i těch bližších, jako jsou Azory, Madeira, Černá Hora nebo ostrov La Palma, kam se začne létat od června. Kromě odpočinku mají klienti zájem i o turistiku, výlety a různé zážitky obecně. Na popularitě rovněž nabírají kombinované dovolené, kdy cestovatele první týden volí poznávací pobyt a druhý odpočinkovou dovolenou,“ informuje Kateřina Pavlíková, tisková mluvčí cestovní kanceláře Čedok.

Do zahraničí podle pojišťovny Uniqa míří turisté nejen s cestovními kancelářemi, ale také čím dál více na vlastní pěst. Co se týče českých penzistů, čím dál častěji volí dlouhodobé pobyty v příjemných klimatických podmínkách Asie, oblíbenou destinací je především Thajsko.

Dalším trendem pak jsou mimo jiné i cesty Čechů do Himaláje, kde je hlavní cestovatelská sezona od října do listopadu a od března do dubna. Zde je však často problémem nedostatečná připravenost turistů na zcela odlišné a velmi náročné podmínky. „V letošní podzimní sezóně už evidujeme za říjen a listopad přes třicet případů řešení zdravotních problémů turistů pojištěných u nás v této lokalitě, převážně v Nepálu. Máme i smrtelné případy. Jde-li o kombinovanou potřebu pomoci, jako jsou záchrana helikoptérou z místa neštěstí, hospitalizace a následná repatriace do ČR, jedná se vždy o náklady v milionové výši,“ popisuje výdaje Eva Trajboldová, manažerka produktů pojištění osob UNIQA s tím, že pokud stačí například transport vrtulníkem osoby postižené výškovou nemocí do nižších partií, kde se dotyčný zotaví, reprezentuje to náklady v řádu několika statisíců korun. Jak navíc dodává, jako problém se ukazují cesty stále starších ročníků do těchto velehor, často se totiž jedná o osoby ve věku nad 50 i 60 let.

Čeští turisté jsou obecně zvyklí na vysoký standard zdravotní péče nejen v České republice, ale po celé Evropské unii. V případě potřeby tak může být ošetření na asijském nebo africkém kontinentu nepříjemným překvapením. Státní zařízení většinou nedosahují příliš vysoké úrovně a soukromých klinik zaměřených na zahraniční pacienty není tolik, tudíž český turista nemá záruku, že bude v případě potřeby v dosahu a dostane se do ní. Problematický je i výkon záchranné služby v urgentních případech. „Skutečně evidujeme případy, které by se v Evropě s vysokou pravděpodobností nestaly. Z nedávné doby jde například o zranění končetiny mladé studentky, která se nedočkala včas odborné první pomoci na Bali, a noha jí nakonec musela být kvůli tomu amputována,“ popisuje Eva Trajboldová, podle které sanitka sice přijela, ale odvezla jen zraněného přítele, protože pro oba nebylo ve voze místo. „Děvče muselo jet do nemocnice taxíkem, čímž došlo k fatálnímu prodlení,“ dodává.

„Na turisty apelujeme, aby vždy jezdili do zahraniční s kvalitním cestovním pojištěním, bez ohledu na to, jestli jedou s cestovní kanceláří nebo na vlastní pěst. Zároveň je důležité pečlivě zvážit limity pojištění,“ doplnila Kateřina Pavlíková z Čedoku.

U Čechů během léta stále vévodí vlastní doprava autem. V případě letu však volí first minute

Dle ČSÚ cestují čeští turisté na letní dovolenou nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %), autobusem (7 %) a vlakem (4 %). Auto s sebou na dovolenou berou především cestující, kteří dopravu řeší individuálně. Ti si pak dle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) r ezervují pobyty s předstihem pouze ve 13 % ze všech rezervací a s poptávkou ubytování v zahraničí se na ně obrací spíše až na poslední chvíli, v průběhu května a června.

Letecké zájezdy jsou naopak nakupovány s předstihem, často v rámci takzvaných first minute předprodejů, naopak cestující autem s nákupem pobytu vyčkávají. Například v Čedoku, kde byl předprodej na léto 2024 zahájen už v srpnu loňského roku, navazuje zájem o dovolenou na předchozí rekordní sezony a aktuálně u prodejů na léto zaznamenávají v České republice oproti loňskému roku nárůst asi o 30 %, na Slovensku dokonce dvojnásobný. „Právě i díky rekordní poptávce se klienti vrací k rezervacím v předstihu, aby měli jistotu svého termínu, hotelu nebo typu pokoje. Navíc mohou ve first minute využívat nízkých záloh, akčních slev na ubytování, pobytů pro děti zdarma nebo třeba výhodnějšího výběru sedadel v letadle,“ říká Kateřina Pavlíková. Jak navíc dodává, Češi dávají obecně přednost kvalitnějším hotelům, hlavně těm čtyřhvězdičkovým a pětihvězdičkovým, využívají výletů v destinaci s průvodci, kteří mluví česky, a mají zájem i o business a premium místa na palubách letadel do exotických zemí. Prioritně si také vybírají stravu all-inclusive nebo ubytování, které nabízí služby navíc, například wellness. Roste i poptávka po luxusních hotelech, originálních zážitcích a nových destinacích. Nejraději pak volí týdenní pobyty, a to i vícekrát do roka.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky