Letní čas se vrací – změna času nás čeká na konci března

Březen sotva začal, počasí se představuje někdy v zimní a jindy v jarní podobě, dokonce tu a tam něco kvete. Ale prý se ještě nemáme radovat, zima se nejspíše ještě předvede, přestože meteorologické jaro začalo už 1. března.

jarní trávaAstronomické jaro začne jarní rovnodenností, která letos nastává 20. března po čtvrté hodině ráno (4:06, abychom byli přesní). Ale to skutečné jaro, jaro pro lidi, začne teprve, až všude vyraší světle zelená čerstvá tráva a i ti méně otužilí z nás uloží zimní bundy definitivně do skříní. 

A co nás tedy v jarních dnech čeká? Šoupnutí hodinovou ručičkou dopředu o jeden dílek na letní čas, kdy si zkrátíme víkendovou noc ze 30. na 31. března o hodinu.

Spousta lidí tuto změnu nesnáší snadno, výrazně to ovlivní jejich spánek a vyrovnávají se s posunem režimu více dní, jiným to zkomplikuje cestování nebo práci. Některým lidem to sice nevadí, ale zkontrolovat si ručičky na ciferníku a čísla na displeji hodin a hodinek musíme všichni. Možná trochu pomůže, že ten víkend slavíme Velikonoce - je proto delší o dva volné sváteční dny. Budeme tak mít více času se s přechodem na letní čas vyrovnat a snad nepřijdeme v úterý 2. dubna nikam o hodinu později.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky