Banky: CPI v únoru jen 2% r/r

Research, 12.3.2024

Včera reportovaná inflace za únor dosáhla pouze 2 % r/r, což bylo pod naším pod odhadem 2,2 %. ČNB se na zasedání 20. března podle našich makroekonomů pravděpodobně bude rozhodovat o snížení sazeb mezi 50 a 75 bazických bodů (z nynějších 6,25 %), ale po těchto datech nelze vyloučit i rychlejší pokles sazeb. Na druhou stranu však koruna v poslední době značně oslabila, což představuje proinflační riziko.

Připomínáme, že na případné rychlé snižování sazeb by měly mít nejvyšší pozitivní citlivost výsledky Monety, která již dříve vyjádřila očekávání pozitivního dopadu na čistou úrokovou marži z nadcházejících škrtů ČNB. KB je vůči sazbám nastavena zhruba neutrálně. Nižší sazby by měly podpořit i oživení hypotečního trhu, tedy objemy úvěrů.

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky