Netradiční bydlení aneb na jaké rarity můžete narazit v realitách?

Redakce, 14.3.2024
Houseboat ilustrační

Možná jste na ně narazili při hledání vysněné nemovitosti, možná že je procházíte pro vlastní zábavu – realitní bizáry. Nabídky, u kterých více či méně nechápete, jak o ně může mít někdo zájem. Na co je možné na realitních portálech narazit? To vám přiblíží naše typologie netradičních nemovitostí.

Jako na zámku

I v panelovém domě se dá žít jako na zámku. Podmínkou nejsou ani desítky milionů na účtu. Stačí, když sáhnete po zlaté barvě, štuku, těžkých závěsech a květinových vzorech a baroko v obýváku máte, než napočítáte do deseti. Proti gustu žádný dišputát. Majitelé zmíněných komnat by se ale měli připravit na to, že najít zájemce s podobným vkusem bude chvilku trvat.

Ne/stárnoucí retro

Při brouzdání realitními nabídkami si přijdou na své i milovníci retra. Bytů, kterým vévodí překližka, váleček a umakart, je stále celá řada.

Výhodou těchto nemovitostí je nízká cena. Pro žití je ale nutné je zpravidla rekonstruovat a v případě pořízení tedy počítat s tím, že za rekonstrukci můžete dát i tolik, na kolik vás vyšla samotná nemovitost,“ upozorňuje Ondřej Strada, e-commerce manažer Bezrealitky.

Pokud máte chuť si nemovitost toho typu pořídit, pečlivě projděte případné vybavení. Některé věci se vyplatí nevyhazovat a dát jim druhou šanci. Třeba křesla nebo stolek typu pavouk od Halabaly mají hodnotu tisíců a stále jsou poptávaným designovým kusem nábytku.

Podnikatelské příležitosti

Další zajímavou realitní kategorií jsou komerční prostory. Narazíte mezi nimi na trafiky, ateliéry, vinné sklípky i továrny. Je libo rozjet byznys s elektrárnou nebo se stát lázeňským hoteliérem? Když budete mít volných 30 milionů, žádný problém. A pokud vás láká dobrodružství uprostřed luk či lesů, na bunkr typu „řopík“ vám pak bude stačit 50 tisíc korun.

Život na vodě

Chcete bydlet u vody? Žádný problém. V realitní nabídkách narazíte i na hausbóty a lodě. Nabídka není tak široká, zpravidla jde o jednotky inzerátů, za dva miliony ale můžete bydlet třeba v Praze na Vltavě. Pravda, prostor mívá zpravidla kolem 30 metrů čtverečních, pro pár vyznávající minimalismus nebo někoho, kdo chce zajímavé víkendové bydlení, ale zajímavá varianta.

Netradiční bydlení na pár metrech čtverečních, především pro rekreační potřeby, je na vzestupu. Do obliby přicházejí tzv. tiny houses nebo třeba obytné kontejnery. Pořízení není finančně náročné, zpravidla stačí investovat půl až jeden milion korun,“ komentuje Ondřej Strada.

Hledám nemovitost. Zn. Klidný odpočinek

Hledáte místo, kde budete mít opravdu ticho a klid, intimní osvětlení i šumění stromů? Pak byste se měli porozhlédnout na realitních serverech především v sekci „ostatní“. Tam zpravidla najdete onu neodolatelnou nabídku – hrobové místo. K dispozici jsou kousky za pár tisíc, většinou ale pořídíte kolem 50 tisíc v závislosti na lokalitě i velikosti. Inu, je potřeba myslet i na to, kde spočineme na samotném závěru života.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky