České stavebnictví své dno stále nenalezlo, na začátku roku se propadlo o dalších 5,9 procenta

EKOSPOL, 15.3.2024
Propad českého stavebnictví se nezastavil ani na začátku letošního roku. Stavební produkce podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v lednu meziročně klesla o 5,9 procenta. Tempo propadu se tak zrychlilo, ještě v prosinci stavebnictví klesalo o 4,6 procenta. Za celý loňský rok stavebnictví v Česku kleslo meziročně o 2,6 procenta, když počet vydaných stavebních povolení byl nejnižší od roku 2015. Naopak v EU loni stavební produkce podle Eurostatu rostla o 2,4 procenta.

České stavebnictví v lednu zachraňovala hlavně bytová výstavba. Během prvního měsíce letošního roku se v celé ČR začalo stavět 3498 nových bytů, což je meziročně o 29,9 procenta více. Dobře z tohoto pohledu vstoupila do nového roku i Praha. ČSÚ v hlavním městě eviduje celkem 931 bytů zahájených v rámci zcela nové výstavby. To je nejvíce ze všech krajů. Druhé místo trochu překvapivě obsadil Jihočeský kraj se 418 zahájenými byty a za něj se zařadil Plzeňský kraj se 405 zahájenými byty.

Obávám se, že letošní rok v neblahém trendu žádnou změnu nepřinese. České stavebnictví zásadně brzdí neuvěřitelně složitá stavební legislativa. V polovině letošního roku má vstoupit v účinnost nový stavební zákon pro všechny nové stavby. Podle informací, které mám, ale přinese spíše další chaos. Antimonopolní úřad už podruhé zrušil zakázku na digitalizaci řízení, stále nejsou dokončeny prováděcí předpisy a vázne i školení zaměstnanců stavebních úřadů. Obávám se proto, že by v druhé polovině roku mohlo dojít dokonce k paralyzaci celého povolovacího procesu.

Novou výstavbu ve velkých městech včetně Prahy komplikují a v mnoha případech dokonce znemožňují zastaralé a dlouhá léta neaktualizované územní plány. Ty stávající se prakticky vyčerpaly a novou potřebnou výstavbu není kam umísťovat. 

Dokud se tyto významné překážky neodstraní, české stavebnictví se ode dna jen tak neodrazí. 

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality