Stále vzácnější voda: Jak s ní šetřit v každodenním životě?

Redakce, 22.3.2024

voda ilustrační Mezi klíčová témata dnešní doby patří efektivní využívání přírodních zdrojů. Kupříkladu voda se stává stále vzácnější, proto je nezbytné zabývat se otázkou, jak s ní šetřit. I v běžném každodenním životě najdeme spoustu příležitostí k úsporám, které se mohou jevit jako zcela bezvýznamné, avšak v důsledku dokáží hodně. Pojďme se podívat, co může každý z nás udělat pro hospodárnější nakládání s vodou, jejíž světový den si připomínáme 22. března.

Pouze necelé 1 % vody na planetě se řadí do kategorie pitná, což jen potvrzuje důležitost toho, aby se každý z nás zabýval otázkou, jak s vodou, kterou máme, nakládat co nejšetrněji. Určitě není třeba zdůrazňovat ani skutečnost, že díky následujícím krokům uspoříte i peníze.

Šetrná domácnost

Kolikrát denně necháte protékat vodu při čištění zubů či omývání nádobí? Toto je jedna z prvních věcí, kterou byste si měli odvyknout. Jen při péči o vaši ústní dutinu totiž zbytečně odteče do odpadu několik litrů vody, přitom stačí pustit ji pouze ve chvíli, kdy je skutečně potřeba. Skvělým pomocníkem jsou také kelímky či skleničky, do nichž si vodu napustíte. Pokud rádi relaxujete ve vaně, zvažte, zda by vám nestačilo praktikovat tuto kratochvíli jen občas. Když vyměníte vanu za sprchu, ušetříte až polovinu vody. Pro ilustraci, za jeden týden může taková úspora činit až 400 litrů. Ještě menších ztrát docílíte, jestliže i při sprchování budete praktikovat pravidlo o pouštění vody pouze v případě potřeby. Tedy ve chvílích, kdy se mydlíte nebo aplikujete šampon, může být voda vypnutá.

Šikovné pomocníky reprezentují v domácnosti do baterií, které umí vodu provzdušnit, a tím snížit její spotřebu. Variantu představují spořiče vody, jejichž cílem je omezení průtoku. Až 30 % zvládne ušetřit i páková baterie, jež zkracuje dobu nastavování teploty vody. Její sofistikovanější podobou jsou pak termostatické baterie, na nichž si požadovanou teplotu přímo nastavíte.

Při každém, byť rychlém opláchnutí nádobí zbytečně do odpadu odtéká spousta peněz. Za 10 minut tohoto stylu mytí totiž spotřeba vody může činit až 200 litrů. Podstatně výhodnější tedy je napuštění dřezu nebo pořízení myčky nádobí, která navíc často disponuje i úspornými programy. Myčku pouštějte až tehdy, když je plná. Stejný systém aplikujte rovněž u pračky. Při koupi nových spotřebičů se vždy soustřeďte na parametry související se spotřebou vody a možnosti úsporných programů. Ještě v jedné místnosti lze ušetřit nemálo vody, a to na toaletě. Zde se vyplatí investovat do úsporného splachovacího systému, včetně splachovacích tlačítek rozdělených na dvě části, kde menší představuje využití 3 litrů vody a větší 6-7 litry.

I když máte vše uvedené ošetřeno, přesto může docházet k únikům, proto kohoutky i WC pravidelně kontrolujte. Získáte tak jistotu, že nikde nic neprotéká či nekape. Například protékající záchod způsobuje ztrátu až 80 litrů vody za hodinu a kapající kohoutek vám navýší za stejnou dobu spotřebu o 1 litr. Zjistíte-li závadu a není zrovna po ruce nikdo, kdo by byl schopen například vyměnit těsnění, dejte pod kapající kohoutek alespoň kbelík, ať můžete vodu posléze použít a nepřijde tak vniveč.

Užitečná dešťovka

Zalévání zahrady či pokojových květin rozhodně více prospěje dešťová voda než kohoutková a pro domácnost je dešťovka mnohem úspornějším řešením. Počáteční investice do sudů či nádrží na vodu se vám brzy vrátí. Některé domácnosti dokonce dešťovou vodu využívají i pro splachování toalety či mytí auta.

Nenáročná zahrada

Péče o zahradu něco stojí, protože rostliny potřebují vláhu. Když si osvojíte několik pravidel, půjde to lépe a úsporněji. Zalévání zahrady provádějte v brzkých ranních hodinách nebo večer, abyste minimalizovali množství vody, které se odpaří. Pravidelně kontrolujte, že hadice nikde neteče a koncovka dobře těsní. Mezi velké pomocníky patří mulč, který umí zadržet vlhkost. Chcete-li spotřebu vody a vašich zásahů v zahradě opravdu minimalizovat, ponořte se do principů xeriscapingu. Tento tajemný výraz vznikl spojením řeckého slova xeros (suchý) a anglického escape (uniknout). Zjednodušeně to znamená, že zahradu osadíte suchomilnými rostlinami, doplníte o štěrkový mulč a úpravy terénu, jež zachytí srážkovou vodu. Jedná se o velmi praktické řešení snižující nároky na zálivku.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky