Hrozí růst cen pohonných hmot nad 40 Kč/l. Kvůli mixu škrtů v těžbě, slábnoucí koruny a útoků ukrajinských dronů a jemenských povstalců

Zlevňování pohonných hmot, jež přechodně nestalo v polovině března, vzalo zasvé. Zdražování přitom nekončí. Benzín v uplynulých sedmi dnech zdražil o 24 haléřů na litr, nyní se prodává za 38,64 koruny za litr, tedy nejdráže od loňského listopadu. Cena nafty v uplynulém týdnu vzrostla o dvanáct haléřů na litr na 38,53 koruny za litr. Důvodem je poměrně citelné zdražení ropy Brent na světových trzích, ve druhé polovině března až na úroveň 87,70 dolaru za barel, nejvyšší od začátku loňského listopadu.

K tomuto zdražení ropy dochází zhruba právě od poloviny března. Podílí se na něm jak opatření kartelu OPEC a jeho spojenců v čele s Ruskem, tak houstnoucí geopolitické napětí.

OPEC a jeho spojenci se počátkem března rozhodli prodloužit omezení své těžby – jedná se o škrt v rozsahu dvou milionů barelů denně – až do poloviny letošního roku. Chtějí tak odvrátit hrozbu poklesu cen ropy, jejž by způsobil její globální nadbytek. Příští týden se představitelé kartelu a jeho spojenců schází k dalšímu jednání a zatím nic nenasvědčuje tomu, že budou na postoji z počátku března něco měnit.

Růst ceny ropy podporují také útoky ukrajinských dronů na ruskou energetickou infrastrukturu a rovněž útoky jemenských povstalců na ropné tankery v Rudém moři a Adenském zálivu. Přidává se ovšem i růst poptávky po ropě v asijských zemích typu Indie.

V kontextu Česka pak k růstu cen pohonných hmot vedle zdražení ropy přispívá také opětovné oslabování koruny vůči dolaru do blízkosti maxim za období od roku 2022.

V příštím týdnu je nutno počítat s dalším zdražení pohonných hmot v Česku, v rozsahu kolem 20 haléřů na litr. Během dubna se ceny mohou dostat až nad psychologickou úroveň 40 korun za litr.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie