Také hrad Kunětická hora připomíná Vojtěcha z Pernštejna - po pěti letech rekonstrukčních prací již začala nová návštěvnická sezóna

Hrad Kunětická hora

Nová návštěvnická sezóna na hradu Kunětická hora začala o velikonočních svátcích poprvé po pěti letech rekonstrukčních prací v jarním termínu pro celý areál. Po noční bouřce sice museli průvodci spolu s kastelánem Milošem Jirouškem ještě narychlo odklidit větrem nafoukané smetí, ale první návštěvníci už měli hrad k dispozici v plné parádě. Tentokrát i s novou připomínkou Vojtěcha z Pernštejna.

 „V rámci 490. výročí úmrtí Vojtěcha z Pernštejna jsme se s vedením našeho Východočeského muzea v Pardubicích rozhodli zapůjčit na Kunětickou horu kopii náhrobku Vojtěcha z Pernštejna. V současné expozici na pardubickém zámku ji nepotřebujeme, a do hradní místnosti na Kuňce skvěle zapadne. Nebylo ale snadné ji po točitém schodišti nahoru dostat. I když je ze sádry, váží 350 kilogramů a je 240 centimetrů dlouhá. Nakonec se to ale šikovným řemeslníkům podařilo. Je pevně ukotvená na stěnu místnosti a hned vedle si můžete prohlédnout repliku vojtěchovské zbroje, jeho meč a ceremoniální kladivo v truhle,“ řekl náměstek hejtmana Pardubického kraje pro kulturu Roman Línek.

Sezónu na hradu zpestří i mnoho kulturních programů. V rondelu bude tradičně vystupovat Východočeské divadlo, v sále v paláci pak amatérské soubory z regionu.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky