Stop stav nebo čekací lhůty i třičtvrtě roku, vyplývá z průzkumu. Ambulantní specialisté bijí na poplach

lékař ilustrační

Vyšetření na alergologii, diabetologii, kardiologii či u rehabilitačního lékaře – na všechna si noví pacienti počkají i déle než 3 měsíce. To vyplývá z průzkumu, které Sdružení ambulantních specialistů (SAS) realizovalo letos v březnu mezi svými lékaři. V případě některých oborů si pacienti počkají dokonce i více než tři čtvrtě roku – typicky se jedná o urologické nebo plicní ambulance. Situace je podle SAS zoufalá. Co vyplynulo z jednání za zavřenými dveřmi s premiérem a ministrem zdravotnictví?

Za 6 let u nás bude chybět minimálně 25 % ambulantních specialistů. Až 43 % specialistů je dnes v důchodovém věku. „Mezi obory s největším podílem lékařů nad 60 let patří bezesporu chirurgie. Chirurgů v důchodovém věku je nadpoloviční většina z celkového počtu 1 059, internistů 675 z celkem 1 357. Podobně je na tom i pneumologie a ftizeologie,“ přibližuje MUDr. Zorjan Jojko, předseda Sdružení ambulantních specialistů. Stejně „špatně“ je na tom ale i celá řada dalších oborů - alergologie a klinická imunologie, kardiologie, psychiatrie, rehabilitační lékařství, ORL, dermatologie, ortopedie, neurologie, gastroenterologie, urologie, oftalmologie, endokrinologie a diabetologie. Jednou z priorit SAS je tedy dostatečně motivovat mladé lékaře, například úpravou vzdělávacího systému. Všechna vhodná vyšetření by tak v budoucnu mohla být řešena ambulantně a včas. „To znamená bez dlouhých čekacích dob na vyšetření. To samozřejmě vyjde levněji a pacienti to jistě uvítají,“ dodává Jojko.

Nejhůře jsou na tom na Královéhradecku, Vysočině a v Ústeckém kraji

Z aktuálních dat z konce března 2024 vyplývá, že nejdelší čekací lhůty na klinické vyšetření pro nové pacienty jsou na alergologii v Karlovarském kraji a dále na kardiologii na Vysočině, Královéhradeckém, Ústeckém, Libereckém a Moravskoslezském kraji. Stop stav hlásí i logopedi především v Jihočeském, Pardubickém a Moravskoslezském kraji. Čekají doba tam je až 16 týdnů. „Alarmující stav je ale také v oboru oftalmologie, kde je plná kapacita a péče je nedostupná ve více krajích. Naopak ORL je jeden z oborů, který funguje takřka bez objednání, a to platí ve všech krajích. Je to ale dáno tím, že se z velké části starají o akutní případy, tj. pacienti nečekají týdny od objednání, ale musí počítat s tím, že stráví až i několik hodin v čekárně, než na ně přijde řada,“ říká MUDr. Zorjan Jojko.

Dodrží politici všechny sliby?

Ambulantní specialisté se dočkali a na konci března proběhlo jednání s premiérem a ministrem zdravotnictví. Premiér měl zájem naši problematiku řešit. Spolu s ministrem zdravotnictví slíbil podporu v zařazení informací o práci ambulantních specialistů do pregraduálního i postgraduálního vzdělávání, aby se mladí lékaři nebáli jít do ambulancí. Což my samozřejmě plně podporujeme. Ministr zdravotnictví upřesnil výklad priorit v úhradách péče ambulantních specialistů pro rok 2025. Celý segment by měl dostat navýšení odpovídající jiným segmentům, regiony a obory s nedostatkem specialistů by měly být nad to úhradově preferovány. Zásadní informace se vztahuje k novelizaci zákoníku práce, která omezí úvazek každého lékaře na maximálně 1,2 úvazku. Následně bude provedena revize všech nadúvazků lékařů. Novela by měla vejít v platnost, doufejme, již od druhé poloviny roku 2024,“ uzavírá MUDr. Zorjan Jojko.

Deset oborů, kde je situace nejkritičtější:

1. Dětská psychiatrie

2. Psychiatrie

3. Oční

4. Dermatologie

5. Diabetologie

6. Alergologie

7. Kardiologie

8. Logopedie

9. Endokrinologie

10. Vnitřní lékařství



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy