Stavebnictví v únoru podalo nejlepší výkon za půldruhého roku, ovšem i díky teplému počasí a tomu, že nemá moc, kam dál klesat

Tuzemské stavebnictví letos v únoru rostlo meziročně o 3,6 procenta, tedy vůbec nejvýrazněji za celou dobu od května 2022. Právě v květnu 2022 vykázalo naposledy růst ještě výraznější, a sice 3,8 procenta v meziročním vyjádření. Pak následoval zhruba rok a půl citelného útlumu stavební výroby, kdy v jednotlivých měsících zpravidla docházelo k meziročnímu propadu stavební produkce. Tomu by nyní mohl být konec, byť výsledky z jednoho měsíce nelze přeceňovat. Zejména když letos v únoru panovalo nadprůměrně teplé počasí, které stavební činnosti celkem přálo. A také z důvodu nízké základny meziročního srovnání.

Nutno navíc také říci, že únorový růst stavebnictví má na svědomí výhradně inženýrské stavitelství, zhusta financované z veřejných rozpočtů. To meziročně přidalo výrazných takřka šestnáct procent. Přitom ovšem produkce v pozemním stavitelství klesla, meziročně o půldruhého procenta. Pozemní stavitelství se stále potýká s poměrně vysokými náklady financování v podobě relativně vysokých úroků investičních úvěrů. Zároveň v něm stále panuje nejistota ohledně dalšího vývoje úrokových sazeb hypoték, které zůstávají na poměry posledních více než deseti let drahé, takže vlastnické bydlení zůstává nedostupné pro četné domácnosti.

Stále nepružná stavební legislativa – i přes zavádění do praxe nové podoby stavebního zákona – také nepřispívá ke zvýšení intenzity v oblasti investic pozemního stavitelství. I přes letošní mírné meziroční zlevnění stavebních materiálů – což je na poměry posledních let věc zcela nevídaná – tak pozemní stavitelství zůstává ochromené.

Stavebnictví tak v letošním roce sice poroste, ale jen mírně, o 1,2 procenta, a to díky inženýrskému stavitelství.

 

 

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom / Chief Economist, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality