Inflace se v ČR drží na 2%, vlastní i nájemní bydlení ale pořád zdražuje

EKOSPOL, 10.4.2024

Inflace v Česku dosáhla dvouprocentní hranice a nechce se jí vzdát. Meziroční růst spotřebitelských cen zůstal v březnu stejný jako v únoru, tedy na dvou procentech. Inflace je tak stále nejnižší od prosince 2018. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle statistiků za zpomalení meziročního cenového růstu může hlavně vývoj cen potravin a nealkoholických nápojů, kde ceny meziročně klesly o šest procent. Ceny zboží úhrnem podle ČSÚ v březnu meziročně vzrostly o 0,1 procenta a ceny služeb o 5,4 procenta.

Náklady vlastnického bydlení v březnu meziročně vzrostly o 0,9 procenta. Rostou i ceny nájemného bytů (meziročně o 7,1 procenta), výrobků a služeb pro běžnou údržbu bytu (+ 4,6 procenta), vodného (+ 10,9 procenta), stočného (+ 10,5 procenta), elektřiny (+ 13,1 procenta) a tepla a teplé vody (+ 3 procent). Naopak ceny zemního plynu klesly 5,2 procenta a tuhých paliv o 4,4 procenta. Náklady na bydlení i energie tak stále z rodinných rozpočtů ukrajují více než před rokem.

Pozitivně na snižování inflace působí ceny potravin, u kterých v březnu došlo k prohloubení cenového poklesu. Nejvíce zlevnila mouka (- 27,8 procenta), vepřové maso (- 5,7 procenta), jogurty (- 7,9 procenta), ovoce (- 2,9 procenta) a zelenina (- 4,8 procenta).

Podle předběžných výsledků vzrostl v březnu harmonizovaný index spotřebitelských cen (HICP) v Česku meziročně o 2,2 procenta. To je pod průměrem zemí eurozóny (+ 2,4 procenta) i sousedního Německa (+ 2,3 procenta) či Slovenska (+ 2,5 procenta). Ještě v prosinci 2023 přitom bylo Česko s meziročním růstem HICP o 7,6 procenta nejhorší ze všech zemí EU.

Inflace se tak už druhý měsíc v řadě drží na inflačním cíli dlouhodobě stanovených centrální bankou. To je jasný signál proto, aby centrální bankéři ještě rychleji snížili základní úrokové sazby, které jsou nyní výrazně nad inflací. Nižší základní úrokové sazby přinesou levnější hypotéky i firemní úvěry, což rozhýbá realitní trh i celou českou ekonomiku. Vlastní bydlení by tak mohlo být opět o něco dostupnější.

 

 

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality