Informace ke změnám zákona o dani z nemovitých věcí

Kvůli novele zákona o dani z nemovitých věcí, kterou v rámci tzv. konsolidačního balíčku schválila vláda, došlo letos ke zvýšení zmíněné daně. Na další nárůst se musí lidé připravit příští rok.
 

 
 
Od letoška došlo k navýšení sazeb daně z nemovitostí o 80 %. Toto navýšení nemohlo město Valašské Meziříčí nijak ovlivnit. Radnice již loni avizovala, že kvůli současné ekonomické situaci nechce zvyšováním daně z nemovitostí ještě víc zatěžovat domácnosti a drobné podnikatele. Loni tak ve Valašském Meziříčí došlo ke zvýšení místního koeficientu pro výpočet daně pouze u velkých obchodních center, jejichž provoz je výraznou zátěží pro město. Letošní plošné navýšení daně z nemovitostí, které schválila vláda v rámci tzv. konsolidačního balíčku, tak přinese zatížení vlastníků všech nemovitostí o zhruba 1,8 násobek toho, co platili na dani v roce 2023.

Změny zákona od roku 2025
Další navyšování daně z nemovitých věcí se dá očekávat i v roce 2025 a následujících. V rámci novely zákona bude totiž zaveden tzv. inflační koeficient. Ten bude vycházet z inflace předchozího roku.

Od 1. ledna 2025 navíc přijdou města o možnost snížit tzv. velikostní koeficient až o tři kategorie. V případě Valašského Meziříčí se tato změna dotkne většiny místních částí. V Bynině a v Hrachovci mají koeficient snížený na hodnotu 1,6, ve Lhotě, Juřince a Brňově na hodnotu 1,4. Tato zvýhodnění přestanou kvůli zákonné úpravě od příštího roku platit. I ve výše zmíněných místních částech tak bude nově velikostní koeficient na hodnotě 2, který už nyní platí v Podlesí. V případě Valašské Meziříčí-města a Krásna nad Bečvou zůstane zachován velikostní koeficient na hodnotě 2,5.

 

 
Zodpovídá: Mgr. Veronika Macková
Vytvořeno / změněno: 24.4.2024 / 24.4.2024


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika