Developeři v Česku si oblíbili strategii Shell & Core: Skoro hotovou stavbu „zakonzervují“ a čekají na zájemce

Colliers, 29.4.2024

Podle dat společnosti Colliers, předního poskytovatele diverzifikovaných profesionálních služeb v oblasti komerčních nemovitostí a správy investic, zesiluje v Česku trend zvaný Shell & Core. Jedná se o strategii developerů, při které jsou průmyslové stavby realizované do fáze zajištění základních konstrukcí a infrastruktury, avšak interiérové prvky zůstávají nedokončené a dokončeny budou až dle preferencí konkrétního nájemce. Ke konci 1. čtvrtletí 2024 bylo v tomto stavu na trhu k dispozici zhruba 360 000 m2 prostor. Růst tohoto trendu je spojen zejména s nedávnými výpadky v dodavatelských řetězcích a potřebou developerů pružně reagovat na aktuální poptávku. Nájemcům pak tato strategie přináší výraznou časovou úsporu.

Projekt nedokončí, navzdory rekordně nízké míře neobsazenosti

Model Shell & Core se sice v omezeném rozsahu na trhu objevil i v minulosti, skutečný rozmach však zažívá až nyní, kdy k němu přistupuje stále více velkých hráčů. Umožňuje jim to flexibilně reagovat na tržní poptávku a snižovat rizika spojená s tržními výkyvy. „Když si developer projekt předpřipraví, může pružněji reagovat na poptávku. A klienti pak na stavbu nové haly nemusí čekat rok, ale řádově jen několik měsíců, a navíc ji mohou více přizpůsobit svým představám a potřebám,“ vysvětluje Miroslav Kotek, vedoucí oddělení průmyslových nemovitosti ve společnosti Colliers, s tím, že objekty ve stavu Shell & Core nejsou započítány do statistik a neovlivňují tedy míru neobsazenosti. Ta v prvním čtvrtletí roku 2024 činila pouhých 2,00 %, pokud by však byly všechny tyto projekty dokončeny bez zajištěných nájemců, míra neobsazenosti na českém trhu by dosáhla téměř 5 %.

S dokončením se čeká se na konkrétní nájemce

S dokončením Shell & Core projektů developeři obvykle vyčkávají až na uzavření budoucí nájemní smlouvy. Klienti totiž mohou požadovat nadstandardní výbavu haly, a realizace těchto úprav je v rozestavěném stavu efektivnější a snazší. Stavba je nejčastěji zakonzervovaná například bez podlah, vybavených doků a dokončených rozvodů sítí, což ji činí výrazně flexibilnější pro případné modifikace. Dokončená stavba v určitém standardu by nemusela vyhovovat všem potenciálním nájemcům, což by mohlo zpomalit její pronájem.

Na druhou stranu některé parametry, jako jsou například světlé výšky, tvar budovy nebo rozteče sloupů, jsou již dané a potřebám nájemce je přizpůsobit nelze. „Nájemce se tak musí adaptovat na již připravený prostor a zvážit, zda mu dispozice haly umožňuje provozovat své aktivity optimálně, nebo zda je lepší zvolit jiný projekt, který je ve fázi přípravy. V takovém případě je ale riziko časových prodlev významné, protože povolovací procesy v ČR bývají často zdlouhavé a nepředvídatelné. Není výjimkou, že územní a stavební řízení může trvat i několik let, a to dokonce i v případě regenerace brownfieldů,“ vysvětluje Miroslav Kotek.

Klesající poptávka a nejistý ekonomický vývoj zpomalí výstavbu

Vzhledem k aktuální situaci na trhu a trvale klesající poptávce z důvodu rostoucí nekonkurenceschopnosti České republiky, což je trend pozorovaný Colliers kontinuálně od konce roku 2022, se neočekává v oblasti Shell & Core další významný růst. Developeři se soustředí na co nejrychlejší obsazení a dokončení stávajících projektů ve výstavbě (cca 1,3 mil. m2). Budoucí spekulativní výstavba bude podléhat hloubkové analýze trhu a predikci budoucího vývoje poptávky. „Je málo pravděpodobné, že by se v dohledné době vrátila větší spekulativní výstavba. Všichni aktéři na trhu budou nadále opatrní a minimalizace rizik bude pro ně prioritou,“ uzavírá Miroslav Kotek.


Skupina Colliers

Colliers (NASDAQ, TSX: CIGI) je přední diverzifikovaná společnost poskytující profesionální služby a správu investic. Naše společnost působí v 62 zemích a 17 000 podnikavých profesionálů spolupracuje na poskytování odborného realitního a investičního poradenství klientům. Již více než 27 let přináší naše zkušené vedení s významným vnitřním podílem akcionářů složené roční investiční výnosy ve výši 20 %. S ročními příjmy ve výši 4,1 miliardy dolarů a více než 50 miliardami dolarů spravovaných aktiv společnost Colliers maximalizuje potenciál nemovitostí a reálných aktiv, aby urychlila úspěch našich klientů, našich investorů a našich lidí.

Více informací na: www.colliers.com/cs-cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality