Chcete nahradit od září zakázaný kotel? O dotaci musíte požádat do konce srpna, pak už od státu nedostanete ani korunu

Redakce, 29.4.2024

Pouhé čtyři měsíce, z toho dva prázdninové, zbývají na výměnu starého kotle na tuhá paliva emisní třídy 1 a 2. Poté je nebude možné legálně provozovat. Pokuty nejsou nízké – za vytápění starým kotlem je možné opakovaně udělit až 50tisícovou sankci. A přestože stát dlouhodobě podporuje jejich výměnu za ekologičtější systémy vytápění – především tepelná čerpadla – žadatelům o dotaci zastaví příjem žádostí již k 31. srpnu 2024. Potom už nedostanou ani korunu.

Podle tradičního českého výrobce tepelných čerpadel Master Therm to může odradit desítky tisíc domácností, které místo aby s pomocí dotace sáhly po ekologickém a dlouhodobě udržitelném zdroji, tak kvůli časové tísni zvolí méně ekologickou cestu. Třeba lepší kotel, u kterého však mohou narazit za pár let na stejný problém – tedy jeho zákaz.

Letošní výměna kotlů nejnižší emisní třídy se přitom dotýká až každé dvacáté domácnosti v Česku. V současné době je jich podle Ministerstva životního prostředí v provozu kolem 150 tisíc, nicméně Asociace podniků topenářské techniky odhaduje, že číslo může být dokonce o celých 100 tisíc vyšší. Zákaz provozu přichází 1. 9. 2024 a již nyní je jasné, že výměnu podstatná část domácností nestihne.

O den dřív se bude také uzavírat poslední kolo kotlíkových dotací pod Novou zelenou úsporám. Další kolo stát neplánuje. Podle Master Thermu by však byla chyba, kdyby se domácnosti v časové tísni rozhodly pro nejrychlejší, avšak ne nejekologičtější a ekonomičtější řešení. I přes napjatý termín je totiž možné využít málo známou kličku.

Výměna kotle za kvalitní čerpadlo je operace na měsíce, ne na týdny. Vybrat a instalovat ho však domácnost může až po podání žádosti

Při podávání žádosti totiž není nutné vybrat konkrétní typ tepelného čerpadla ani znát jeho cenu. Na instalaci a vyčerpání dotace totiž dává stát další dva roky. Pokud dokáže domácnost překlenout období mezi vyřazením starého kotle a instalací nového čerpadla alternativním způsobem vytápění – například krbovými kamny – o peníze ani tepelný komfort nepřijde.

Pokud chce domácnost zvolit opravdu kvalitní a vhodné čerpadlo, není možné výběr uspěchat. Zároveň však není dobré přijít o poslední dotaci, která pokrývá například pořízení nejefektivnějšího vytápění v podobě zemního čerpadla.

„Situace se od posledních let naštěstí stabilizovala, takže čekací doby na dodání vybraného tepelného čerpadla jsou dnes poměrně krátké. Samotné posouzení vhodnosti objektu a následný výběr odpovídajícího typu včetně projektové dokumentace však není otázkou několika dnů, ale počítá se spíše na týdny, zvláště když se jedná o starší dům a náhradu starého kotle na dřevo nebo uhlí,“ uvádí Vojtěch Formánek z Master Therm. „Naštěstí je možné samotnou žádost podat i ve chvíli, kdy víme jen typ systému, který chceme do budoucna zvolit. Tedy například tepelné čerpadlo. Projekt, instalaci, montáž a zprovoznění pak mohu vyřídit v následujících 24 měsících.“

Konzultanti jsou připraveni i o prázdninách

Vojtěch Formánek zároveň zmiňuje, že Master Therm je připraven odbavovat zakázky co nejrychleji. Kdo se odhodlá k nákupu tepelného čerpadla namísto starého kotle do poloviny května, ten má šanci stihnout jeho provoz od září. Na základě poptávky počítá společnost s udržením svých konzultačních kapacit i přes prázdniny a stejný přístup budou volit i montážní firmy.

„Češi mají poslední šanci vyměnit svůj starý kotel s podporou státu za ekologický a ekonomický zdroj vytápění. Uděláme tedy všechno pro to, aby to i opozdilci stihli ještě do začátku letošní topné sezony,"“ zakončuje Vojtěch Formánek z Master Therm. „A budeme intenzivně pracovat i na tom, abychom dokázali pomoci lidem, kteří z nějakého důvodu stihnou podat žádost, ale samotnou instalaci musí nechat až na podzim.“



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky