Dušnost, sípání i suchý kašel. Jak mít astma pod kontrolou?

Redakce, 6.5.2024
ilustrační

V Česku jím trpí přibližně 500 tisíc lidí, dalších více než čtvrt milionů o svém onemocnění neví. Neléčené astma přitom může výrazně snížit kvalitu života, vést k hospitalizaci a v nejhorším případě skončit i fatálně. Při jakých příznacích zbystřit? Jak mít astma pod kontrolou? A co dělat při astmatickém záchvatu? Nejen na tyto otázky odpovídá nezisková organizace Loono.

„Astma je zánětlivé onemocnění dýchacích cest spojené se zvýšenou dráždivostí průdušek. Zánět vyvolává jejich stažení, otok sliznice i nadměrnou tvorbu hlenu, což vede k jejich zúžení a tím i k potížím s dýcháním. Jedná se o jednu z nejčastějších chronických chorob,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Šédová, zakladatelka neziskové organizace Loono.

Jak tedy astma poznat? Příznaky bývají více či méně závažné, objevovat se mohou v závislosti na nejrůznějších okolnostech. Častěji se astma projevuje v noci nebo nad ránem, případně v reakci na intenzivní cvičení, chladný vzduch a přítomnost alergenů v prostředí. Objevuje se suchý kašel, pocit nedostatku vzduchu, tedy dušnost, často s hvízdáním nebo sípáním při výdechu. Dalším příznakem může být pocit tíhy na hrudníku.

„Pokud máte nějaký ze zmíněných příznaků, neváhejte a vyhledejte praktického lékaře. Ten vám po zhodnocení celkového stavu může vydat žádanku na odborné vyšetření u plicního lékaře. Vzhledem k tomu, že je astma nevyléčitelné, je zapotřebí dostat jej co nejdříve pod kontrolu, aby co nejméně ovlivnilo váš zdravotní stav a kvalitu života. Až 90 % lidí s astmatem může žít bezpříznakově. Na druhou stranu je může ohrozit i na životě, pokud se léčba neužívá správně a pravidelně,“ upozorňuje Kateřina Šédová.

Jestliže člověk astmatem trpí, neměl by zapomínat na několik preventivních kroků. Základem je pravidelně chodit na plicní kontroly, užívat předepsanou léčbu, dodržovat zásady zdravého životního stylu a vyhýbat se spouštěčům. Mezi ně patří kouření, a to i pasivní vdechování cigaretového kouře, kontakt s alergeny, nadměrná fyzická námaha, stres, chladný vzduch a některé léky.

„Doporučujeme rovněž nechat se očkovat proti respiračním infekcím, jako jsou chřipka, pneumokoková onemocnění nebo Covid-19. U lidí trpících astmatem je totiž větší šance, že by mohla tato onemocnění přinést komplikace, hospitalizaci i fatální následky,“ upozorňuje MUDr. Zuzana Hajšmanová, odborná garantka Loono.

Velkým strašákem bývají akutní astmatické záchvaty, což jsou velmi náhlé epizody suchého kašle s dýchacími obtížemi a zvýšenou dechovou frekvencí, které často doprovází pocity úzkosti a paniky. Jak člověku, u kterého takový záchvat probíhá, pomoci?

● Odstraňte příčinu, která záchvat vyvolává (například alergen, cigareta, stresový podnět apod.)

● Uvolněte oděv okolo krku

● Pomozte osobě do polosedu se zapřenýma rukama o stehna

● Podejte dotyčnému jeho SOS léky (nejčastěji v podobě inhalátoru)

● Pokud se stav do několika minut po podání léku nezlepší, volejte 155



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky