České stavebnictví letos propadá, nových bytů se začalo stavět nejméně za posledních pět let

EKOSPOL, 7.5.2024

Českému stavebnictví se letos vůbec nedaří. Stavební produkce podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) během prvního čtvrtletí 2024 klesla meziročně o rovná čtyři procenta. Na tomto propadu měl nejvyšší vliv pokles pozemního stavitelství, jehož produkce meziročně klesla o 7,4 procenta. Nových bytů se za první tři měsíce letošního roku začalo stavět meziročně o 15,1 procenta méně, konkrétně 8 065 bytů. To je nejnižší hodnota od prvního čtvrtletí 2019. Pokles stavebnictví akceleroval v březnu, kdy stavební produkce meziročně klesla o 8,3 procenta. Za celý loňský rok stavebnictví v Česku kleslo meziročně o 2,6 procenta, když počet vydaných stavebních povolení byl nejnižší od roku 2015. Naopak v EU loni stavební produkce podle Eurostatu rostla o 2,4 procenta.

Bytová výstavba vázla i v březnu, kdy stavební firmy začaly v rámci celého Česka stavět 2 706 nových bytů, což představuje meziroční pokles o 17,6 procenta. Zásadní útlum zaznamenala hlavně výstavba rodinných domů. Bytovou výstavbu letos táhne hlavní město, kde dominuje výstavba bytů v bytových domech. Následuje Středočeský kraj, kde se staví jak rodinné tak i bytové domy. Ve třetím Jihomoravském kraji se nejvíce staví byty v rodinných domech.

České stavebnictví je stále ve velmi špatné kondici, do které ho dostala eskalace války na Ukrajině. To mělo několik negativních dopadů. Jednak se v prvních měsících zpřetrhaly dodavatelské řetězce, což vedlo ke zdražení stavebních materiálů. Problém nastal také s pracovní silou, protože se mnozí dělníci na stavbách vrátili zpátky na Ukrajinu. Dlouhodobě přitom upozorňuji, že bez ukrajinských zaměstnanců, kteří zastávají i specializované profese, se v Česku prakticky nepostaví žádná velká stavba. Ukrajinci už mnoho let nahrazují Čechy, kteří se do stavebnictví zrovna nehrnou.

Nejistotu působí i zmatky kolem nového stavebního zákona, jehož účinnost se od 1. července rozšíří na všechny stavby. Portál stavebníka klíčový pro digitalizaci povolovacího procesu představil ministr teprve před pár dny, školení zaměstnanců stavebních úřadů teprve začínají. Stále jsme neviděli prováděcí předpisy k zákonu, není tak jasné, jak bude povolování nových staveb od poloviny roku probíhat. Obávám se, že tento chaos povede jen k tomu, že se celý systém zadrhne a celé stavebnictví pošle ještě hlouběji.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality