Praktická kuchyně i v menším bytě? Podívejte se, jak na to!

REKLAMA       Inzerce, 22.5.2024

Každý, kdo už někdy vařil v malé kuchyni ví, jak náročné to může být. Potřebujete toho tolik udělat, tolik mít po ruce, nedostatek prostoru je ale vaším nepřítelem. Musí to tak nutně být? Nemusí! Stačí kuchyň správně uspořádat. Poradíme vám, jak na to!

Vaření může být zábava i v malé kuchyni

Když na vaření člověk má málo prostoru a musí neustále přemýšlet, co v malé kuchyni zvládne, a na co musí zapomenout, na chuti pouštět se do přípravy dobrot mu to nepřidá. Na vině ale často bývá nevhodné uspořádání kuchyně, i v malém prostoru se totiž dají připravit ta nejlepší jídla a celá slavnostní menu. Vaření se pak z nepříjemné činnosti promění v tu oblíbenou.

Jak uspořádat kuchyň v malém bytě?

Praktická kuchyně nemusí být pouhým snem, i v malém prostoru se dá doslova kouzlit. Prvním krokem je v každém případě nakreslit si plánek, abyste získali představu, jaký prostor máte k dispozici a kuchyň vybírali s ohledem na specifika jako je rozmístění oken, zásuvek, odpadu apod. Někdy mívá místnost na první pohled netypický a nepraktický tvar, díky plánku a rozměrům prostoru víte, na co si musíte dát pozor a zda by vám nepomohlo například vybourání příček. Co dál?

Jaký tvar kuchyně zvolíte?

Tvar kuchyňské linky vybírejte s ohledem na dispozice místnosti, už teď svůj plánek oceníte. Možností je několik, ne vždy je nutné volit jednořadou linku. I malé byty jsou vhodné pro kuchyně do L, které šikovně využijí i roh místnosti. Stačí dva kuchyňské bloky spojit rohovou skříňkou a máte pracovní plochu i úložný prostor navíc.

Pozor na kuchyňské zóny

Každá činnost má své místo, platí to i v kuchyni. I z toho důvodu je důležité dodržet rozmístění kuchyňských zón. První je skladovací zóna, na kterou by měla navazovat malá odkládací plocha, zóna umývání, hlavní pracovní plocha a zóna vaření.

Využijte i zeď

Skříňky se dají zavěsit i na zeď, kromě nich může nad linkou najít místo i lišta na nože, závěsná tyč na naběračky, nebo organizéry na skleničky, talíře, utěrky a další nezbytnosti, které mají v kuchyni své místo. Pověsit si sem můžete i květináče s bylinkami apod.

Dobře zvolte i barvu stěn

Ani malý prostor nemusí působit stísněně, stačí správně rozmístit nábytek a zvolit tu pravou barvu stěn a podlahy. Prostor opticky zvětší světlé barvy, proto na zdi dejte přednost bílé, žluté nebo krémové, na podlahu se zase hodí světlé dlaždice nebo světlá plovoucí podlaha.

Kuchyň PR článek

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry