Nejdražší byty na planetě má Monako, hostitel příštího závodu F1, za 1 m2 zaplatíte 1,3 milionu korun

Infografika

Podle studie Savills World Cities Prime Residential Index 2023 zůstává Monako nejdražším rezidenčním trhem na světě s cenou za metr čtvereční téměř 1,3 milionu (51 400 eur), což je o 0,9 % více než v roce 2022 a o 1 % méně než rekordní cena 51 900 eur z roku 2021. Nejdražší čtvrtí v knížectví je Larvotto s cenou 1,6 milionu korun (65 000 eur) za metr čtvereční. 40 ti metrový byt si pronajmete v průměru za cca 110 000 korun měsíčně. Objem rezidenčních transakcí v Monakuroce 2023 sice poklesl o 8,7 %, ale i přesto podle hodnoty dosahuje přes 3,2 miliardy eur.

 

Prodeje novostaveb přesáhly 1 miliardu eur a téměř vyrovnávají rekordní objem z roku 2022.  V průběhu roku 2023 se v celém knížectví uskutečnilo 416 transakcí, což představuje přibližně pětinový pokles oproti předchozímu roku.

Závod o získání prostoru v Monaku pokračuje díky dopadům pandemie, která u mnoha lidí způsobila přehodnocení bytových potřeb. Lucie Hanuš, Marketing Manager Savills CZ & SK, vysvětluje: „V Monaku se v posledních letech změnil přístup k žádostem o pobytové karty, kdy velikost nemovitosti musí odpovídat velikosti rodiny žádající o pobyt. Proto prodeje větších bytů se třemi a více místnostmi tvořily v loňském roce více než 60 % prodejů novostaveb a 22 % přeprodejů v celém knížectví.“

 

"Po desetiletí převládal na monackém trhu s nemovitostmi chronický nedostatek nabídky. U mikrostátu o velikosti méně než poloviny Central Parku v New Yorku, to není překvapivé. Ve snaze uspokojit trvale vysokou úroveň poptávky pokračují stavební projekty rychlým tempem, například oblasti Mareterra a Bay House rozšířily rezidenční trh o 166 nových bytů a 15 vil," doplňuje Irene Luke, Head of Savills Monaco. Již druhým rokem po sobě obsadilo Larvotto první místo jako nejdražší čtvrť na metr čtvereční, kde ceny meziročně vzrostly o 6 % na více než 1,6 milionu korun (65 000 eur) za metr čtvereční.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality