Proměňte svou zahradu: Když se setká elegance kamene a praktičnost betonu

Redakce, 24.5.2024
Dlažba Monaco

V současné době, kdy design a estetika hrají klíčovou roli nejen v zahradní architektuře, se stále více majitelů zahrad obrací k velkoformátovým betonovým dlažbám. Pokud chcete skloubit estetiku a praktičnost, je tato dlažba ideální.

Tvoříte vaši vysněnou zahradu? Nebo prostě jen neustále hledáte způsoby, jak zahradu vylepšit? K využití materiálů, které opravdu vydrží a jsou esteticky na vysoké úrovni, často vede dlouhá cesta. Kámen je skvělým materiálem třeba pro tvorbu rustikálních cestiček, či elegantních teras. Jejich údržba je pak minimální. Zajímavým řešením vedle využití klasických kamenných prvků v zahradě jsou výrobky z betonu. Tento druh materiálu je v zahradní architektuře stále populárnější nejen pro to, že dobře vypadá, ale i pro svoji praktičnost.


Použití betonu při zpevnění ploch a vydláždění už nikoho nepřekvapí, snad jen v případě, kdy dlažba beton vůbec nepřipomíná. Jednou z takových, která patří mezi nejpopulárnější je dlažba Rustikal, která dokonce dokonale imituje přírodní kámen a dodává prostoru jedinečný charakter. V době, kdy se zahradní designéři snaží o vytvoření co nejpřirozenějšího prostředí, se jedná o zajímavou volbu.

Produktové tipy:

Dlažba WAVE: díky speciálnímu ošetření imituje lehké zvlnění.


 

Mohutné bloky dlažby GRANDE zvládají zatížení nad 3,5 tuny.

Kromě na pohled atraktivního řešení se jedná i o ekologicky šetrnou variantu s důrazem na ochranu životního prostředí. Velkoformátové dlažby jsou vyráběny z přírodních materiálů, jejich životnost přesahuje několik generací a poté je možno recyklovat. Výsledná dlažba je nenáročná na údržbu a je velmi odolná vůči oděru, vlhku a poškození“ říká ředitel rozvoje firmy DITON, Daniel Křížek.

Před samotnou pokládkou dlažby je extrémně důležité připravit podklad. „Nejprve odstranit vegetaci a svrchní vrstvu půdy. Základem je správná skladba a kvalitní příprava podloží, optimálně dle doporučení výrobce, což dlouhodobě zajistí rovinnost a funkčnost celé plochy,“ pokračuje zástupce společnosti, která v oboru stavebnictví podniká už více než 25 let. Následně se doporučuje použít geotextilii, která zabraňuje růstu plevele a pomáhá s odvodněním.

Dlažba Miláno nabízí široké možnosti skladby díky nabídce třírozměrových formátů

Samotné skládání dlažby by mělo být prováděno tak, aby dlaždice byly pokládány od nejviditelnějšího místa, což zajišťuje, že případné řezy dlaždic budou méně nápadné. Je důležité dodržovat správné rozestupy mezi dlaždicemi pro zajištění konzistentní šířky spár.

Ať už se tedy chystáte vytvořit útulný koutek ve vaší zahradě nebo prostor pro každodenní použití, výběr správné dlažby může zásadně ovlivnit celkový vzhled i funkčnost zahrady jako celku. Díky široké nabídce produktů na trhu můžete snadno skloubit kvalitu, estetiku i ekologii. Nebojte se experimentovat s různými materiály a vzory, aby vaše venkovní prostory odrážely vaši osobnost a životní styl. Vybudujte si zahradu, kde každý kámen a dlaždice přispívá k vytvoření harmonického celku, ve kterém budete chtít trávit každou volnou chvíli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky