Jak vybrat vhodnou pánev?

Redakce, 27.5.2024
pávnev ilustrační

Vybrat správnou pánev na vaření je stejně důležité jako výběr ingrediencí pro vaše kulinářské umění. Hlavními kritérii bývá nepřilnavost, velikost i tvar nebo třeba některé chytré funkce. V tomto článku se ponoříme do světa pánví a pánviček a prozradíme několik jednoduchých tipů, jak si mezi nimi vybrat. “Dobrá pánev je základem úspěšného vaření. Kvalita materiálu přímo ovlivňuje nejen chuť a texturu vašich jídel, ale také usnadňuje přípravu pokrmů a zajišťuje snadnější údržbu. Investice do vysoce kvalitního materiálu se vám vrátí dlouhou životností, ale i tím, že vaše vaření může být díky kvalitní pánvi zdravější," zdůrazňuje Jakub Švajgl, Product manager Tefal.

Rozhodujte se podle pokrmů, které nejčastěji připravujete a jakým způsobem. Potřebujete pánev na smažení, dušení, restování, grilování nebo zapékání? Univerzální pánev na smažení je vhodná pro každodenní použití, jako je např. smažení masa nebo vajec. Pánev Wok s menším dnem a vysokými zakulacenými stěnami je skvělá pro asijské pokrmy a restovanou zeleninu. A i taková pánev na palačinky může mít všestranné využití, je vhodná třeba pro fajitas nebo grilované sendviče. Pokud máte rádi zapékané pokrmy, je vhodné sáhnout po pánvi, u které můžete jednoduše sundat rukojeť a jednoduše ji přesunout do trouby. Kromě toho takové nádobí šetří místo v kuchyni a myčce.

Typ pánve podle materiálu a povrchu

Možnosti materiálů jsou široké, nerozhodujte se jen podle současných trendů, ale hlavně vašeho životního stylu. Můžete vybírat mezi širokou nabídkou nepřilnavých povrchů, které jsou vhodné pro rychlé a snadné vaření a předcházejí přichycení potravin na pánev. Kvalitní materiál je klíčový pro dlouhou životnost, dobrý rozvod tepla, ale také vaše pohodlí.

Typ pánve podle velikosti

Při výběru pánve hraje také důležitou roli velikost pánve, která by měla odpovídat počtu osob pro které vaříte. Pro jednu až dvě osoby vám postačí pánev v o průměru 20–24 cm. Pro 3-4 strávníky volte středně velkou pánev v rozmezí 25-30 cm a pro početnější domácnost nebo přípravu jídla na pár dnů dopředu volte pánev větší, než 32 cm.

Doporučení a vychytávky

Zkontrolujte, zda je vaše vybraná pánev kompatibilní s vaším typem sporáku (plyn, elektrika, indukce, sklokeramika). A pokud hledáte vychytávky, které vám přípravu pokrmů usnadní, sáhněte např. po pánvích, které mají senzor, který vám ukáže, kdy je pánev v optimální teplotě a je tedy připravena k vaření. Pro úsporu místa jsou vhodné pánve s odnímatelnou rukojetí, které můžete využít jak na klasické vaření na sporáku, tak zapékání v troubě.

Údržba

Správná péče o pánve zaručí jejich dlouhou životnost a perfektní výsledky vaření. Při používání volte plastové nebo dřevěné náčiní, kovové pouze v případě pánví s vysokou odolností (např. pánve s příměsí titanu). Vyhněte se také krájení přímo na pánvi, aby nedošlo k poškrábání nepřilnavého povrchu. Nikdy nenechávejte prázdnou pánev na zapnuté plotně a vždy ji používejte s vhodnou velikostí plotny. Po vaření pánve vždy nechejte vychladnout, umyjte je v horké vodě s mírným saponátem a důkladně osušte. Tento jednoduchý postup péče zajistí, že vaše pánve zůstanou v optimálním stavu a budou vám spolehlivě sloužit při přípravě pokrmů.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky