Tipy na designové lahůdky

Redakce, 31.5.2024
ilustrační foto

Co to vlastně znamená, když se řekne design? Ideálně by mělo jít o vyvážený vztah mezi vzhledem a funkcí. Obecně se dnes označení používá především pro esteticky zdařilé a precizně zpracované výrobky. Pojďme si tedy představit aktuální charakteristiku designového nábytku a doplňků.

Také interérový design, stejně jako jiné oblasti lidské činnosti, podléhá trendům . Jaké jsou v současnosti nejvýraznější?

  • Organické tvary a zemité tóny

Po období, kdy se na výsluní hřál minimalismus, hladké rovné linie a neutrální barvy, přichází čas útulné asymetrie, oblin a hřejivých zemitých odstínů. V oblibě je sice stále barevná střídmost, ale v aktuálním pojetí má podobu spíše monochromatických interiérů, tedy ladění tón v tónu.

  • Bohaté textury

S výše uvedeným souvisí odklon od hladkých lesklých materiálů k matným a výrazně strukturovaným povrchům, ať už se to týká stěn, čalounění a textilních doplňků nebo keramiky či dřeva. Specifickým prvkem jsou lamelové detaily, ať už na nábytku či jako obklady stěn nebo předěly v prostoru. Výrazně se uplatňují také různé výplety, zejména tzv. vídeňská pletenina.

  • Boho styl a preference přírodních materiálů

I tento bod je úzce propojený s výše uvedenými. Boho styl rovněž preferuje bohaté, nepravidelné textury textilu i keramiky – hovoříme o tzv. taktilní struktuře, tedy příjemné či zajímavé na dotek. V textilu tak můžeme vidět oblibu materiálů, jako je manšestr, buklé nebo tvíd. Texturu do interiérů vnášejí i makramé prvky a dekorace.

Také boho bydlení si cení „nedokonalé“ krásy přírodních materiálů, mnohdy v co nejsurovější podobě. Proto najdeme v nabídce nábytku spoustu kousků z masivu nebo s nádhernými dýhovanými povrchy. Další kategorií jsou exotické materiály jako bambus, juta, mořská tráva či palmové listy. V textilu hraje prim režné zpracování bavlny a samozřejmě len, jehož silnou stránkou je šetrnost k životnímu prostředí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky