PRŮZKUM: 10 vlastníky nejvíce preferovaných investic do modernizace bytového domu

zateplení ilustrační

Česko má jeden z nejzastaralejších bytových fondů v Evropě, a řada bytových domů je tak na hranici životnosti. Aliance Zateplujeme Česko proto zjišťovala, co spoluvlastníky k rekonstrukci nejvíce motivuje nad rámec zateplení a odstranění havarijního stavu domu.

Pokud na schůzi SVJ nebo družstva potřebujete prosadit celkovou rekonstrukci domu, nesnažte se spoluvlastníky přesvědčit pouze racionálními argumenty o zateplení a odstranění havarijního stavu domu. Přidejte i něco navíc, například instalaci fotovoltaických panelů, vnější stínění žaluziemi či instalaci nových balkonů (viz výsledky průzkumu). Podle analýzy aliance Zateplujeme Česko se lidé i o tak významných a dlouhodobých investicích rozhodují úplně stejně jako při nákupu běžného spotřebního zboží: na základě emocí a okamžitých a hmatatelných benefitů.


Rozhodování spoluvlastníků by se dalo parafrázovat slovy: Lepší nový balkon a výtah v hrsti nežli návratnost investice do zateplení za deset let. „Argumenty jako úspora energií či odstranění havarijního stavu domu berou lidé jako samozřejmost, ale v závěru o realizaci rozhodnou emoce, třeba vidina nového balkonu, kde se dá v létě slunit, výstavba výtahu či zateplení lodžie, která rozšíří užitnou plochu bytu,“ shrnuje architektka Marcela Kubů z aliance Zateplujeme Česko .

Podle psycholožky Markéty Hlaváčové to ale není nic překvapivého: „Žijeme v poněkud nejisté době, proto jsou pro nás důležité okamžité výhody, které si umíme dobře představit. To, že ušetříme na energiích a investice se nám vrátí v horizontu deseti let, může být příliš abstraktní argument, který budeme ignorovat. S vyšším věkem se atraktivita konkrétní okamžité výhody umocňuje a stává se významným důvodem pro investici.“

Po čem lidé nad rámec běžné renovace domu touží?

„Kromě odstranění havarijního stavu budovy a zateplení nemovitosti by lidé nejvíce ocenili instalaci fotovoltaických panelů na výrobu elektřiny, vnější stínění žaluziemi, rekonstrukci společných prostor, zateplení lodžií pomocí zasklení či výstavbu nových balkonů,“ shrnuje výsledky průzkumu architektka Marcela Kubů z aliance Zateplujeme Česko, jejíž členové se podílejí na renovacích a zateplování tuzemského bytového fondu.

Z průzkumu mezi realizačními firmami sdruženými v alianci Zateplujeme Česko vyplynulo, že v praxi se velké oblibě těší zmiňovaná rekonstrukce a renovace balkonů a lodžií. Rozšíření plochy původních francouzských oken a balkonů bylo hlavním tahounem rekonstrukcí a zateplení například v bytovém domě v Kladně (viz obrázek).

„Zvětšením plochy bytu o pět metrů čtverečních rozšířením balkonů jsme přesvědčili i váhající majitele, a to včetně těch starších, kteří se zadlužení obávali. Navíc jsme snížili výdaje za teplo o 38 %, a ušetřené peníze tak lze využít na splátky úvěru. Zpětně mohu říct, že investice nikdo nelituje, protože se nám tím výrazně zvýšil komfort bydlení,“ potvrzuje Jana Rybková, předsedkyně výboru SVJ.

Rozšíření balkonu o 5 m2 znamená při průměrné ceně bytů v Kladně 58 tisíc za metr čtvereční okamžité zvýšení hodnoty nemovitosti o 290 tisíc korun!

Sloučením investičních akcí se ušetří až miliony korun

Pokud je i váš bytový dům v havarijním stavu a vyžaduje urgentně komplexní rekonstrukci, odborníci doporučují zrealizovat v rámci renovace co nejvíce investičních akcí.

„Pro některé investice představuje zateplení domu ideální moment, jak ještě ušetřit stovky tisíc korun díky využití lešení a stavebních výtahů nejen pro realizaci zateplení. Poslouží navíc i k výměně oken, instalaci stínících žaluzií, renovaci lodžií a balkonů. Lešenářské práce a zábory chodníků představují výraznou položku v rozpočtu, která realizaci dalších investic výrazně zlevní,“ shrnuje důvody pro širší modernizaci domu Pavel Zemene z aliance Zateplujeme Česko.

Ze zkušeností aliance Zateplujeme Česko vyplývá, že jejich sloučením lze získat výhodnější bankovní financování a navíc čerpat maximum možného i z řady dotačních titulů.

„Lze čerpat dotace na zateplení domu, instalaci fotovoltaiky, ohřev vody, výměnu otopného systému. Cena tak může klesnout až o miliony korun. Za ušetřené peníze lze následně postavit výtah nebo balkony,“ vysvětluje Pavel Zemene.

Výrazně se ušetří také tím, že všechny investiční akce se udělají najednou během několika měsíců. „Zlevní to realizaci o stovky tisíc korun, protože například lešení se bude stavět pouze jednou. Poslouží k zateplení i výměně oken či renovaci lodžií a balkonů. Ušetří se i na projektu získání různých povolení a zároveň se podstatně zkrátí doba realizace, “ uzavírá architektka Marcela Kubů.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy