Zateplený dům vás ochrání před horkými letními dny i hlučnými ulicemi

Redakce, 10.6.2024
dům zateplení ilustrační

Léto se nezastavitelně blíží a spolu s ním i parné dny, které každoročně trápí nejednoho z nás. Útěk před rozpálenými ulicemi a žhnoucím sluncem nabízí často pouze klimatizované prostory obchodů. Příjemně chladným útočištěm může být ale i váš domov, správně zateplený dům totiž udržuje v interiéru příjemnou teplotu, a navíc poskytuje i akustickou izolaci, takže vás nemusí trápit hluk z ulice. Pro tepelnou a akustickou izolaci domu je podle Ing. arch. Terezy Vojancové, technické poradkyně ze společnosti URSA, nejlepším řešením sáhnout po minerální izolaci.

Užívejte si letní dny v chladu vašeho domova

Největším problémem letních dní je často neúnosné horko v ulicích, na zahradě, u vody, a může se zdát, že před ním není úniku ani doma. Větrání otevřenými okny nepomáhá, jen pouští dovnitř další horký vzduch, a ani klimatizace není ideálním řešením, jelikož ne vždy zchladí všechny prostory domu a je navíc energeticky náročná, což se projeví ve vyúčtování. Pokud chcete mít doma příjemnou stabilní teplotu, kterou nerozhodí ani parné letní dny, kvalitní minerální izolace bude vaším nejlepším přítelem.

„Minerální izolace je dodávaná ve formě rolí nebo desek a je možné s ní zateplit všechny konstrukce domu od střechy až po podlahy. Minerální izolace na bázi skla, jako je například řada URSA PUREONE nebo URSA GLASSWOOL, má vynikající tepelně izolační vlastnosti, takže v interiéru vašeho domu udrží celoročně stabilní teplotu,“ uvádí Ing. arch. Tereza Vojancová technická poradkyně ze společnosti URSA.

Nerozhodí vás ani hluk z ulice

S létem jsou vedle vysokých teplot neodmyslitelně spjata i večerní posezení na zahrádkách restaurací, koupání v bazénu a zahradní grilovací party. Ač jsou tyto aktivity oblíbeným způsobem, jak trávit letní dny a večery, přispívají ke zvyšování okolního hluku, což může být nepříjemné, pokud chcete strávit klidný večer v pohodlí domova nebo dospáváte noční směnu. I s tímto problémem vám může pomoci kvalitní minerální izolace, které vedle tepelné izolace poskytuje i velmi dobré odhlučnění. „Kvalitní minerální izolace poskytne vašemu domu nejen stabilní teplotu po celý rok, ale také akustickou izolaci,“ vysvětluje Vojancová.

Jak vybrat izolaci, která bude dobře pohlcovat zvuk?

Při výběru izolace, díky které bude váš domov chráněn před venkovním hlukem, je potřeba soustředit se na dvě hlavní kritéria – třídu zvukové pohltivosti a odpor proti proudění vzduchu (AFr). „Zvuková pohltivost je vyjadřována činitelem zvukové pohltivosti, který udává poměr vstřebaného akustického vlnění k dopadajícím zvukovým vlnám. Minerální izolace URSA mají tu nejlepší třídu zvukové pohltivosti, jsou tedy maximálně akusticky účinné,“ popisuje Vojancová a pokračuje: „Odpor proti proudění vzduchu (AFr) vyjadřuje, jak materiál dokáže bránit proudění vzduchu. Hodnoty AFr větší a rovné 5 (AFr ≥ 5 kPa.s/m2) znamenají, že materiál dostatečně brání proudění vzduchu, aby fungoval jako tlumič.“ Všechny minerální izolace URSA mají AFr5 a vyšší, jsou tedy vhodné i jako akustické izolace. Díky nim dosáhnete kvalitního, funkčního a zdravého bydlení, a navíc si užijete léto v chladu a klidu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky