Nejen topení a chlazení. Tepelné čerpadlo může během roku také ohřívat bazén

Redakce, 10.6.2024

Tepelné čerpadlo je energeticky úsporným z hlediska vývoje cen energií také velmi perspektivním zdrojem tepla. Kromě vytápění, ohřevu teplé vody a chlazení domu může tepelné čerpadlo také úsporně ohřívat vodu v bazénu. Pokud navíc k jeho napájení využijete fotovoltaiku, snadno spotřebujete jarní a letní nadbytky solární elektřiny.

Ohřevem vody v bazénu si snadno prodloužíte koupací sezónu od jara až do podzimu. Záleží samozřejmě na vašich preferencích, ale v ohřívaném bazénu se můžete koupat už od dubna a poslední koupel si můžete při dobrém vývoji počasí dopřát klidně i koncem října. „Ohřívat vodu v bazénu není energeticky tak náročné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Obzvlášť pokud využijete tepelné čerpadlo, které z jedné kilowatthodiny elektřiny vyrobí klidně pět a víc kilowatthodin tepla,“ popisuje Oto Hanus, technický ředitel společnosti Acond, která tepelná čerpadla schopná ohřívat bazén dodává.

Nejvíce elektřiny bazén spotřebuje na jaře

Pokud chcete ohřívat vodu v bazénu, je nutné, aby tepelné čerpadlo tuto možnost podporovalo a mělo odpovídající výkon. „Čím větší bazén máte, tím výkonnější tepelné čerpadlo potřebujete. Obecně platí, že pro větší bazény o objemu 40 až 50 m3 se nejlépe hodí tepelná čerpadla s výkonem 9 až 12 kW. Velké bazény nad 50 m3 budou vyžadovat výkonnější čerpadlo – nad 12 kW,“ upozorňuje Oto Hanus. A dodává, že tepelné čerpadlo je obvykle řízeno tak, že prioritu má vytápění domu. Teprve až je dům vytopen na požadovanou teplotu, směřuje tepelná energie do ohřevu bazénu.

Nejvíce energie je na ohřev bazénu potřeba hlavně zpočátku, pak už se voda spíš jen dohřívá. „S největší spotřebou elektřiny na ohřev bazénu počítejte na jaře, kdy je potřeba ohřát přes zimu vychlazenou vodu. Ohřev bazénu vaši roční spotřebu energie zvýší přibližně o 1,5 MWh, ale záleží samozřejmě na velikosti bazénu a jeho tepelné izolaci. Mimochodem v dobře provedeném a přes zimu zakrytém bazénu voda v běžném zimním počasí vůbec nemrzne,“ popisuje energetickou spotřebu ohřevu vody v bazénu Oto Hanus ze společnosti Acond. Přes léto pak spotřeba elektřiny na ohřev bazénu klesá, na podzim logicky mírně roste.

Z hlediska energetických úspor je přitom nejdůležitější kvalitní zastřešení nebo zakrytí bazénu. Nejvíce tepla se totiž z vody ztrácí odpařováním na odkryté hladině. Toho lze ale využít v extrémně horkých dnech, kdy je potřeba vodu v bazénu naopak chladit.

Tepelné čerpadlo, bazén a fotovoltaika

Tepelné čerpadlo s možností ohřevu bazénu vhodně doplňuje také fotovoltaickou elektrárnu. Mnoho domácností totiž často řeší, co s přebytky solární elektřiny, které domácnost nezvládne spotřebovat a jejich prodej do elektrické distribuční sítě není tolik výhodný. „V případě kombinace tepelného čerpadla a solární elektrárny může být ohřev vody v bazénu další z možností, jak využít solární elektřinu. Hodí se to hlavně na jaře, kdy už je dostatek slunečných dnů a vodu v bazénu je potřeba ohřát,“ popisuje synergii obou technologií Oto Hanus.

A doplnil také, že v horkém létě, kdy ohřev bazénu není tolik potřeba, může domácí fotovoltaika napájet tepelné čerpadlo, které dům chladí. „V obou případech tepelné čerpadlo pomáhá co nejvíce využít doma vyrobenou solární elektřinu, což je pro ekonomiku provozu domácí fotovoltaiky nejvýhodnější,“ shrnuje Oto Hanus.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky