Chaos v lednici vede k plýtvání potravinami a nezřídka i jejich horší chuti - Pořádek v lednici šetří peníze i čas

Každý z nás vyhodí ročně 101 kilogramů potravin, tedy zhruba 2 kg každý týden. 60 % tohoto odpadu produkuji domácnosti, jak ukázal průzkum aplikace bojující proti plýtvání jídlem Too Good To Go. [1] Jednou z častých příčin, proč potraviny vyhazujeme, bývá špatné skladování, kvůli kterému se rychleji zkazí nebo ztratí chuť. Abyste zbytečně neplýtvali potravinami a zároveň šetřili peníze, je důležité vědět, kam a jaké potraviny do lednice uložit.
Správným rozmístěním potravin a udržením teploty v lednici do 5 °C lze výrazně omezit plýtvání, např. u mléka může jít podle britského průzkumu až o tuny ročně [2] , a s novějšími, úspornými chladničkami lze navíc oproti starším modelům zásadně snížit spotřebu elektřiny.
Zasedací pořádek pro vaše potraviny
Aby vaše potraviny vydržely co nejdéle čerstvé, je důležité znát pár základních pravidel. Nejen, že se nevyplatí dávat nákup do lednice bez ladu a skladu, ale není dobré ani potraviny příliš těsnat k sobě.
„Nezapomínejte, že chlazení probíhá prouděním vzduchu. Abyste zajistili rovnoměrné chlazení, neskládejte potraviny těsně k sobě. Obecně je chladněji v zadní části lednic, ale ty moderní umí distribuovat chladný vzduch rovnoměrně po celém prostoru, takže je v každé polici stabilní teplota , která se i po otevření rychle obnovuje,” vysvětluje Jan Krejčíř, ředitel marketingu značky Beko Česká republika a Slovensko .
Zóna | Typ potravin | Důvod |
Spodní police (≈ 0–2 °C) | syrové maso, ryby, uzeniny | nejnižší teplota zabrzdí růstu bakterií |
Střed (≈ 4 °C) | mléčné výrobky, sýry, hotová jídla, vejce | stabilnější klima bez výkyvů |
Zásuvka Beko HarvestFresh | Ovoce, zelenina | regulovaná vlhkost a světlo zabraňuje vadnutí a vysychání |
Dveře (≈ 6–8 °C) | nápoje, máslo, omáčky, zavařeniny, vejce | nejteplejší část lednice |
Správné rozložení potravin prodlouží jejich čerstvost
· Do spodních polic, kde je nejchladněji, patří syrové maso, ryby a uzeniny. Mají vysoký obsah bílkovin a vody, proto potřebují chladnější prostředí.
· Vejce, mléčné produkty, sýry a již uvařená jídla bychom uskladněte ve středních policích, kde je teplota stabilnější. Do speciálních spodních zásuvek dejte zeleninu a ovoce.
· Nejteplejší částí lednice jsou dveře, kam uložte nápoje, kečupy, hořčice, máslo a otevřené zavařeniny. Zde se nejvíce mění teplota, když lednici otevíráme a zavíráme.
· Rovnoměrné rozložení teploty vzduchu v celém prostoru lednice udrží potraviny déle čerstvé, bez osychání a uchová déle jejich chuť a živiny. Vaše mrkev tak ani po několika dnech nepřestane křupat.
„Technologie HarvestFresh, kterou naleznete v zásuvkách našich lednic, pomáhá udržet ovoce a zeleninu čerstvé jako po utržení, až po několik týdnů. Díky třem světlům – modrému, červenému a zelenému – napodobuje střídání slunečního svitu a tmy během dne. Potraviny jsou tak v podobném prostředí, jako kdyby rostly venku, ale zároveň se drží v chladnějším prostředí, což prospívá jejich delší čerstvosti,” dodává Krejčíř.
Některým potravinám je lépe mimo lednici
Ne všechno ovoce a zelenina má rádo chlad. Vyhnout by se mu měly citrusy, avokáda, banány, manga a rajčata. Suché a tmavé místo mimo lednici prospěje bramborám, cibulím a česneku. Zapomeňte také na pečivo! V lednici by nasáklo vlhkost a ztratilo svou chuť i čerstvost. Pro něj je nejlepší zabalit ho do suché utěrky nebo voskového ubrousku a uložit do chlebníku. Ani čokoláda by v lednici být neměla, lépe je jí na suchém a stinném místě.
Díky dodržování těchto pravidel omezíte plýtvání potravinami a pravděpodobně tak snížíte vysoká čísla v počtu zbytečně vyhozeného jídla, která máme ročně na svědomí. Tím také výrazně ušetříte, což se vyplatí hned dvakrát.
[1] https://www.toogoodtogo.com/cs-cz/press/one-third-of-czechs-regularly-throws-food-away
[2] https://www.wrap.ngo/resources/case-study/opportunities-reduce-waste-along-journey-milk-dairy-home
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Signal Festival letos představí dva videomappingy. Poprvé rozsvítí věž Staroměstské radnice a vrátí se na oblíbenou baziliku svaté Ludmily
- Hobby magazín: Co lze koncem prázdnin vysévat, co sklízet a na čem si pochutnáme až příští rok? (audio)
- Radioporadna: Taje a záludnosti světa nájemního bydlení. Včetně nejžhavější novinky - rozkazu k vyklizení bytu (audio)
- Nový školní rok 2025/2026 začíná v pondělí 1. září, přinášíme přehled prázdninových dnů a svátků
- Radioporadna: Jak se zbavit vlnovníků na ostružinách a červců na hortenziích? (audio)