Polystyrenové obaly jsou tou nejlepší volbou pro přepravu čerstvých ryb
Čerstvé ryby patří mezi jedny z nejcitlivějších potraviny vůbec. Aby si zachovaly kvalitu, čerstvost a bezpečnost, musí být přepravovány v přesně řízených podmínkách. Nové mezinárodní studie potvrzují, že pěnový polystyren (EPS) je z hlediska bezpečnosti potravin i dopadu na životní prostředí nejlepší materiál pro přepravu chlazených ryb – a to zejména na delší vzdálenosti.
Stabilní teplota a nižší
riziko zkažení
Ryby jsou vysoce citlivé na
sebemenší výkyv teplot. Pokud není zajištěno dostatečné chlazení, rychle se
kazí. Podle nedávné studie RDC Environment z roku 2025 udrží polystyrenové
obaly stabilní nízkou teplotu i při cestách dlouhých přes 1000 kilometrů. Oproti
alternativním materiálům, například kartonu, navíc vyžadují méně ledu, a tedy i
méně energie při logistice. To se přímo promítá do menšího rizika plýtvání
potravinami – ryby se díky EPS dostanou k zákazníkovi čerstvé a bezpečné.
Menší ekologická zátěž než
karton
Častým mýtem je, že papír či
karton jsou vždy ekologičtější. Výsledky srovnávací analýzy SGS Intron BV ale
ukázaly opak: životní cyklus kartonového chladicího boxu zatěžuje životní
prostředí v průměru téměř třikrát více než polystyrenová krabice. Zvlášť výrazné
rozdíly se ukázaly u zátěže ekosystémů – karton má až 200× vyšší negativní
dopad na vodní organismy než EPS.
Hygiena a bezpečnost
Polystyrenové boxy jsou
potravinářský certifikované a vždy se používají pouze pro jeden převoz. Nehrozí
u nich hygienická rizika spojená s opakovaným používáním – například šíření
nebezpečných bakterií, jako je Listeria monocytogenes. To je v případě vysoce
citlivých potravin, jako jsou čerstvé ryby, zásadní faktor.
Recyklace
Protože je polystyren tvořen
z 98 % vzduchem, lze boxy po jejich použití plně recyklovat. Recyklát se
poté používá jako příměs do nových výrobků, lehčených betonů či izolačních desek
pro stavebnictví. EPS tak zapadá do principů cirkulární ekonomiky a pomáhá
snižovat množství odpadu.
Hlas výrobců
„Polystyrenové obaly chrání
jednu z nejcennějších a nejzdravějších potravin, které máme – čerstvé ryby.
Díky své schopnosti udržet stabilní teplotu, nízké ekologické zátěži a
hygienické bezpečnosti představují nejspolehlivější řešení pro rybáře,
distributory i spotřebitele,“ říká Pavel Zemene, předseda Sdružení výrobců
pěnového polystyrenu.
Podrobné informace o pěnovém polystyrenu naleznete na www.epscr.cz a o jeho recyklaci na www.recyklujemepolystyren.cz
Sdružení EPS ČR
Sdružení EPS ČR je národní organizace založená v roce 1998 s cílem podporovat a koordinovat společný vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu výrobků z EPS, poskytovat konzultace v oblasti výroby a použití výrobků a aplikací z EPS, zvyšovat bezpečnost výrobků z EPS a podílet se na úsporách energie. Sdružení EPS ČR má 13 členů a reprezentuje většinu dodavatelů a zpracovatelů EPS v Česku. Členy sdružení jsou výrobci suroviny, výrobci EPS a další společnosti a odborníci z oblasti EPS působící v Česku a na Slovensku.
Více informací na: www.epscr.cz
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Reality
- Pražský kancelářský trh hlásí rekordní poptávku a minimální neobsazenost
- Co měsíc, to nové patro. Výstavba budovy Hila na Brumlovce pokračuje svižným tempem
- Colliers: Do roku 2029 může v Praze přibýt až 600 000 m² nových kanceláří
- Hypoteční trh se v červenci rozjel?
- Komentář: Když přijde krize, Češi se drží cihel. Jsou zajištěním na stáří i bezpečným přístavem