Sněmovna neschválila zákon o nájemném

Cianews.cz, 9.3.2004

Návrh zákona o nájemném dnes ve třetím neschválila Poslanecká sněmovna. Učinila tak poté, co nejprve hlasy opozice odmítla přijmout komplexní pozměňovací návrh, který byl pro většinu koaličních poslanců přijatelnější než původní vládní návrh. Následně sněmovna ani dvakrát za sebou neschválila vrácení zákona do druhého čtení a poslanci rovněž neposvětili žádost vlády o zpětvzetí návrhu. V současné době tak neexistuje zákon, který by reguloval výši nájemného.

Původní vládní návrh zákona o nájemném, přijatý vládou již v březnu minulého roku, počítal s tím, že nájemné poroste každý rok o deset procent ročně ve vztahu k místně obvyklému nájemnému. Tento návrh ale přestal být postupem času akceptovatelný. Navíc v něm byly stanoveny lhůty, které kvůli zdlouhavému projednávání již vypršely.

Skupina koaličních poslanců proto navrhla komplexní pozměňovací návrh, který počítal s růstem činží do roku 2006 třikrát o deset procent. Pokud by jejich návrh býval prošel i třetím čtením, zvýšilo by se nájemné o uvedenou částku k 1. červenci letošního roku, 1. červenci 2005 a 1. lednu 2006.

Dnešní jednání i jednotlivá hlasování o pozměňujících návrzích ztroskotala, protože dnes ve sněmovně chyběla řada koaličních poslanců, kteří jsou na služebních cestách v zahraničí. Opozice předloze vytýkala zejména to, že je diametrálně odlišná od textu návrhu schváleného v prvním čtení. Vládní koalici se dařilo tyto námitky přehlasovávat, dnes již ale na opozici nestačila, neboť byla v menšině.

-pj-, -kaj-




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality