Stavební spořitelny vydělávají na státní podpoře


Jako jediná z českých stavebních spořitelen převádí Wüstenrot státní příspěvek od státu na účty klientů během tří dnů. Dalších pět si státní podporou vylepšuje nějaký čas hospodaření. Na účty klientů peníze totiž připisují dva týdny až měsíc poté, co je ze státní pokladny dostanou. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

Jak dále list uvádí, v Rakousku převádějí peníze v třídenní lhůtě všechny stavební spořitelny. Naopak Českomoravská na převod potřebovala tři týdny, Hypo měsíc a Raiffeisen dokonce ještě o tři dny déle. Týdny to trvalo i České spořitelně a Komerční bance. Za tu dobu z těchto finančních prostředků spořitelny neplatí úroky a navíc jim nic nebrání, aby je použily na transakce, které vydělávají další peníze. Spořitelny se brání tím, že jim měsíční odklad umožňuje zákon o stavebním spoření.

Stát ročně přispívá těm, kdo si spoří na bydlení, částkou až 4,5 tisíce korun. Jen letos tak na stavební spořitelny převede na 16 miliard korun. Pokud by si všech šest spořitelen ponechalo tyto peníze celý měsíc, připraví klienty na úrocích zhruba o 40 milionů korun.

Podle bankovního arbitra Otakara Schlossbergera zákon spořitelnám ukládá, aby převedly peníze na účty klientů nejpozději druhý den poté, co k nim dorazí. "Pokud to spořitelnám neumožňuje vybavení, měly by lidem vyplácet úroky ze státní podpory zpětně, od druhého dne po doručení státní podpory," tvrdí Schlossberger. Spořitelny ani letos neuvažují o tom, že by peníze připisovaly na účty klientů dříve či vyplácely zpětné úroky. "Pokud se na mne některý klient obrátí se stížností, půjdu s tím až k Ústavnímu soudu," sdělil Schlossberger.

Ministerstvo financí nepovažuje zadržování plateb za problém a nemíní kvůli tomu navrhovat změnu zákona o stavebním spoření. Nevadí mu ani, že stát bezdůvodně na měsíc poskytuje bankám peníze.

-rot-, -kaj-




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdroju ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavební spoření