Nákup zemědělské půdy cizinci bude omezen

Cianews.cz, 4.5.2004

Cizinci nebudou moci nakupovat zemědělskou půdu. Senátní změny v devizovém zákoně rušící tříletý pobyt na území České republiky jako podmínku pro nákup zemědělské půdy, dnes poslanci přehlasovali. Cizinci nebudou moci nakupovat zemědělskou půdu jako fyzické osoby pokud neprokáží, že bydlí již minimálně tři roky v tuzemsku. Ministr financí Bohuslav Sobotka senátní změny v zákoně nedoporučil a v jeho stanovisku ho podpořili i poslanci.

Senátoři se rozhodli v zákoně vypustit tříletou podmínku zabraňující cizincům nakupovat půdu bez předchozího pobytu na našem území, protože nakupování půdy je již dlouho možné přes právnické osoby. Podle senátorů tuto možnost také ti, kteří chtějí u nás půdu nakoupit, již dávno využili a půdu přes právnické osoby nakoupili. Návrh zákona souvisí s vyjednanými podmínkami z přístupových smluv k EU. Zákon musí ještě podepsat prezident republiky.

-erv-, -td-




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdroju ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality