Objem zakázek na bytovou výstavbu dvojnásobně vzrostl

Cianews.cz, 24.5.2004

Zakázky na výstavbu bytů za 9,1 miliardy korun uzavřely v prvním čtvrtletí letošního roku stavební podniky. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je to 99,6 procenta více. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) stojí za růstem zejména chystaná výstavba velkých bytových projektů v Praze, Kolíně, Karlových Varech a Liberci.

Objem nově uzavřených zakázek u inženýrských staveb stagnoval na loňské úrovni 17,6 miliardy korun. V oblasti nevýrobních objektů pro podnikání se plánuje výstavba za 10,9 miliardy, což je o 3,1 procenta méně než před rokem. Objem nových zakázek na výstavbu výrobních objektů stoupl o 41,7 procenta na 5,8 miliardy a objem zakázek na stavební práce ve vodohospodářství vzrostl o 55,3 procenta na 1,1 miliardy korun. Naopak o 33,5 procenta klesl objem zakázek na opravy a údržbu.

Objem nově uzavřených zakázek ve stavebnictví se v prvním čtvrtletí celkově zvýšil o 10,2 procenta na 48,6 miliardy korun. Veřejný sektor zadal stavebním podnikům práce za 29 miliard a soukromé subjekty za 19,6 miliardy korun. Průměrná velikost nově uzavřených zakázek dosáhla 3,1 milionu korun.

Ke konci března registrovaly stavební firmy celkem 15,7 tisíce zakázek za 173,4 miliardy korun. Největší objem zakázek je v oblasti inženýrské výstavby (83,9 miliardy korun), dále pak v nevýrobních budovách pro podnikání (38,6 miliardy) a v bytové výstavbě (23,8 miliardy).

-jn-, -ph-




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdroju ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality