Klaus podepsal novelu stavebního zákona

Cianews.cz, 12.7.2004

Novelu zákona o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) dnes podepsal prezident Václav Klaus. Zákon, který přesouvá územní plánování a změny stávajících územních a urbanistických plánů do pravomoci krajů, začne platit poté, co bude zveřejněn ve Sbírce zákonů, což se stane v nejbližších dnech. ČIA dnes o tom informoval prezidentův mluvčí Petr Hájek.

Nejvýznamnější změnou je možnost krajů rozhodovat o územních plánech, i když stavba povede přes hranice několika krajů. Dosud bylo rozhodování o územním plánování v pravomoci ministerstva pro místní rozvoj a i původní návrh počítal s tím, že tato pravomoc ministerstvu zůstane v případě, že plánovaná stavba povede přes hranice několika krajů. To se nelíbilo senátorům, a tak si kraje v budoucnu budou moci o územních plánech rozhodovat zcela samy.

I přesto, že krajům s novými pravomocemi přibude nová práce, nepočítá vláda s přesunutím části finančních prostředků na účet krajů, protože podle slov ministra pro místní rozvoj Pavla Němce, se jedná pouze o drobnou úpravu.

-ved-, -td-




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdroju ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality