Novomanželské půjčky bankám přilákají další klienty

Cianews.cz, 27.8.2004

Zájem o poskytování státem dotovaných půjček novomanželům mají všechny tři největší tuzemské banky. Ačkoli se dosud vláda nerozhodla, jakou formou bude zvýhodněné půjčky na bydlení pro mladé manžele nabízet a distribuovat, velké banky vyjadřují ochotu se na jejich prodeji podílet. Pro banky by se nabídkou těchto půjček vytvořil prostor k poskytování doplňkových komerčních úvěrů i klientele, která se jinak nerada zadlužuje.

Ministerstvo pro místní rozvoj má zatím dvě varianty poskytování novomanželských půjček. První z nich, kterou ministerstvo preferuje, je poskytování úvěrů z fondu rozvoje bydlení. Druhou jsou bankovní úvěry s garancemi a dotacemi od státu. Podle názorů z bankovního sektoru však pro distribuci bude velkou bankovní síť potřebovat v každém případě.

"Zájem o nabízení novomanželských půjček máme v každém případě. Zatím není jasné, jakou variantu vláda zvolí. Ale i kdyby měly finanční zdroje pocházet od fondu na rozvoj bydlení, stát bude stejně potřebovat distribuční síť. A tu můžeme nabídnout," řekl ČIA ředitel komunikace Československé obchodní banky Pavel Tománek. Podle ředitelky komunikace Komerční banky Marie Petrovové jsou novomanželské půjčky šancí pro banky, jak rozšířit portfolio svých klientů.

"Tyto půjčky budou nabízeny mladým lidem, o které máme eminentní zájem. Navíc výše úvěru maximálně 300 tisíc korun ve většině případů neumožní financování celé nemovitosti. Banka, která bude nabízet tyto úvěry, bude tedy mít šanci nabídnout i další nástroje na dofinancování transakce," uvedla Petrovová. Poskytovat tyto půjčky by chtěla také Česká spořitelna. "Banky mají lépe vyvinuté mechanizmy na poskytování půjček než stát. Navíc disponují širokou sítí poboček," řekla Gajdušková s tím, že příprava nabídky novomanželských půjček zabere bance řádově týdny.

Ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek dnes zveřejnil dvě varianty novomanželských půjček, o kterých bude jednat s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou a premiérem Stanislavem Grossem. Maximální výše půjčky, která bude sloužit na nákup bydlení by měla dosáhnout 300 tisíc korun. Pokud by půjčky poskytoval fond na rozvoj bydlení, byly by úvěry úročeny přibližně 1,5 procenta. Pokud by je nabízela některá komerční banka, činila by úroková dotace tři nebo čtyři procentní body.

-vp-, -kaj-




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdroju ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlet.cz