Ministr Paroubek chce od ledna výrazně zvýšit podporu hypoték



Ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek se chystá do konce září předložit vládě návrh nových pravidel státních dotací pro hypotéky, který by měl ve svém důsledku podstatně zvýšit šance všem kdo si pořizují své první bydlení, bez ohledu jestli jde o novou či starší nemovitost a bez ohledu na věk žadatele. Nové podmínky by měly platil od ledna 2005.

Paroubkův návrh by měl podle prvních zpráv počítat s tím, že podpora bude vyplácena pouze v případě, že žadatel bude chtít zainvestovat maximálně 1,5 miliónu a zvolí dobu splatnosti maximálně 15 let. Pokud se "vejde" do těchto omezení, tak bude moci počítat s měsíčním příspěvkem ve výši 0,00088 z konkrétní výše půjčky.

Paroubek tento návrh z velké části převzal ještě z dob úřadování ministra Němce.

Podle očekávání se k němu silně odmítavě staví resort ministerstva financí, který nemůže překousnout především to, že by podpora měla být poskytována komukoliv bez omezení věku jako je to doposud, kdy horní hranicí je věk žadatele 36 let. Podle MF jsou navíc v současné době státní zdroje na podobné programy jen velice omezené, protože nový princip podpory v podstatě jde proti směru současné reformy financí.
V letošním rocestát na podporu hypoték vyčleněno 500 miliónů korun.

Představitelé hypotéčních bank by nová pravidla uvitali.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika