Když doslouží kuchyně - renovovat nebo koupit novou ?

Living, 7.10.2004



 Renovovat nebo koupit novou

"S manželem jsme se brali v roce 1984 a v té době si pořídili i vybavení kuchyně. Dnes, po dvaceti letech, musíme řešit problém obměnu kuchyňské linky. Nemáme však dostatek úspor na zakoupení zbrusu nového nábytku a tak bychom rádi věděli jaké jsou možnosti renovování staré kuchyňské linky." Pavla Nováková, Plzeň

Pokud máte se stávající linkou dlouholeté zkušenosti, měli byste vědět co vám na ní vadilo a vadí. Nejde jen o opotřebení materiálu. První, co musíte zvážit je, jestli kuchyně tak jak je poskládaná, vyhovuje vašim současným požadavkům a odpovídá moderním trendům.

Důležitým aspektem, který je třeba posoudit, je také množství úložného prostoru, který budete v následujících letech potřebovat. Domácnost s dětmi se v tomto ohledu značně liší od domácnosti dvou dospělých.

Co pravděpodobně vyhodíte

Existuje několik kuchyňských komponentů, které (pokud nejsou vyrobeny ze zvlášť odolného materiálu) nevydrží více jak deset patnáct let, aniž by se to na nich výrazně nepodepsalo. Jedná se o části, které se mechanicky opotřebí a které jsou v pravidelném styku s vodou. Týká se to dřezu a baterie (případně ohřívače vody), pracovní desky, soklů i dvířek spodních skříněk a veškerých často využívaných polic a zásuvek. S dvířky by bylo vhodné vyměnit i závěsy, na kterých se otevírají. Samostatnou kapitolu tvoří spotřebiče, z nichž část jste již určitě obměnili.

Co můžete použít

Co tedy zbývá? Veškeré korpusy, část polic a přístrojů. Další využití drobnějších součástí linky jako později montovaného osvětlení, drátěného programu, různých věšáčků a držáků na nástroje musíte zvážit sami podle toho, zda se do nového konceptu kuchyně hodí nebo ne.

Na co se zaměřit

Ty části staré kuchyně, které si chcete nechat, musíte před renovací prohlédnout. Hledejte otlučené, odlepené či nabobtnalé hrany. Například sokl (část skříněk v přímém styku s podlahou) může být už částečně poškozený. Vyměňte i takzvané nosiče polic (válečky či držáčky z plastu zasunuté do otvorů v boku korpusu na nichž police leží), zda nepotřebují vyměnit. Při kontrole korpusů buďte zvlášť důkladní, protože tak, jak jsou betonové základy stěžejní pro každý dům, tvoří korpus kostru kuchyně. Vyrábí se většinou z laminované dřevotřísky (LTD) a pokud dojde k odlepení ochranné hrany chová se tento materiál jako houba, nasává vlhkost, bobtná a jeho struktura se narušuje. Pokud najdete některý korpus takto poškozený, je třeba se s ním rozloučit, případně ho rozebrat a nechat poškozenou část vyrobit (ne vždy je to však možné a hlavně ekonomické).

Zásuvky jsou oblastí, kde se tvůrci kuchyní za poslední roky doslova vyřádili, když vymysleli taková řešení, která se s těmi původními (zásuvky pouze na lyžinových nebo jednoduchých válečkových výsuvech) nedají vůbec srovnat. Proto bych doporučoval při renovaci kuchyně určitě vyměnit staré výsuvy zásuvek za nové plnovýsuvy, protože výrazně zpříjemňují práci v kuchyni.

Nová pracovní deska

Tu stávající vyhoďte. Jednak je pravděpodobně z více kusů, jednak je kolem dřezu jistě už nabobtnalá a také mechanické opotřebení bude nemalé (o estetickém působení nemluvě).

Další informace najdete v Living Kuchyni č. 3/2004





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně