Výměna dřevěných oken za plastová



Bydlím s rodinou v bytě o velikosti 3+1 v cihlovém domě se starými kastlovými okny ve Valašském Meziříčí. Okna byla díky „odborné“ údržbě v minulosti v takovém stavu, že některá z nich vůbec nebylo možno otvírat, což hlavně v kuchyni značně vadilo.

Rozhodli jsme se, že je necháme vyměnit, ačkoliv problém nebyl v jejich zchátralosti a shnilosti, ale opravdu v neodborné údržbě dřívějšího vlastníka (okna byla k rámu přilepena barvou) a také touhou manželky mít široké parapety na spoustu květináčů s kytkami.

Nejprve jsme museli rozhodnout, jestli koupíme okna dřevěná či plastová. Po zvážení faktů, že dřevěná eurookna jsou o 100% dražší než plastová, měla by se co 5 let natírat, díky zachování vzhledu domu by musela být zvenku natřena na bílo a sousedé, kteří okna již měnili mají okna plastová, jsme se i přesto, že jsme milovníci přírodních materiálů a že dřevo je vyzkoušený materiál s dlouhou životností (bohužel do hry vstupuje i životnost morální) rozhodli pro okna plastová.

Na východní straně bytu, kde máme dva dětské pokoje, balkónové dveře a okno na záchodě, jsme chtěli okna v barvě bílé. Pro západní stranu, tj. do kuchyně a obývacího pokoje jsme chtěli imitaci dřeva. Bohužel se nám nepodařilo v našem regionu najít firmu, která by nám dokázala dodat okno zvenku bílé a z vnitřní strany „dřevěné“ z probarveného plastu. Opačně to problém není, takto jen pro velkou zakázku, což nebyl náš případ. Museli jsme se tedy spokojit s oknem bílým z vnitřní strany polepeným fólií imitující dřevo, v našem případě zlatý dub.

Vybrali jsme si firmu (nabídky oslovených firem se v podstatě nelišily ani cenou ani kvalitou oken) s dobrými referencemi od známých, kteří také měnili okna. Příjemně mne překvapilo, že lze bez problémů použít staré venkovní parapety (při případném zateplení domu bych stejně musel kupovat parapety nové, delší). Žaluzie jsme nekupovali, neboť se manželce nelíbilo, že nejsou umístěny mezi skly, ale na vnitřní straně okna, a že se na ně bude prášit. Budeme mít závěsy. Zato jsme vzali sítě proti hmyzu, ani ne tak kvůli hmyzu, ale proti smetí, které nám létá do bytu z okolních vzrostlých bříz.

Dále jsme museli vybrat barvu okenních a balkónové kliky, vzor a šířku parapetů, vzor neprůhledného skla na záchod a balkón, termín výměny. Doba dodávky činila u jednotlivých firem 4-6 týdnů od zaplacení zálohy ve výši 70% ceny. Také jsme si zajistili svého zedníka (zdálo se nám to levnější). Práce jsme nahlásili na Stavebním úřadě, odkud mi překvapivě již druhý den přišel doporučený dopis, že k ohlášeným pracím nemají námitek.

Rozhodnutí, že nejprve necháme vyměnit bílá okna a teprve o týden později okna v druhé polovině bytu se ukázalo jako velmi prozíravé (někde rodina bydlet musí).

Den před 1. etapou výměny jsme vyklidili dětské pokoje, skříně a podlahu jsme pokryli fólií a tu ještě v místech, kde se chodí, kartóny (velmi dobrý tah, doporučuji). Samotné vybourání starých oken a montáž nových trvala partě řemeslníků cca 3 hodiny a překvapivě nebyla nijak moc prašná. O to horší byly navazující zednické práce. Navíc jsem po dodání parapetů zjistil, že ačkoliv dle našeho přání mají čnět ze zdi cca 13 cm, jsou z boku ohraněny zcela nedostatečně, na části cca 7cm. Likvidaci starých oken a rámů za cca 2 tis. jsem si neobjednal, odvezl jsem je na přívěsném vozíku do sběrného dvora - zadarmo.

II. etapa probíhala stejně, jen parapety již byly v pořádku. Ukázalo se, že obavy z pouhého polepení bílého okna fólií, byly opodstatněné, a že fólie do budoucna může dělat problémy (již při montáži došlo k drobnému poškození). Naštěstí lze viditelné škrábance zaretušovat barvou tak, že nejdou vidět.

Zhruba po týdnu od montáže přišli lidé z dodavatelské firmy okna seřídit a změřit rozměry sítí proti hmyzu. Okno v obývacím pokoji je trojkřídlé, tam jsme chtěli síť do samostatného křídla, v ostatních místnostech jsou okna dvoukřídlá, tam jsme na radu prodávající firmy chtěli síť přes celé okno – argumentovali tím, že když bude síť pouze přes jedno křídlo, že bude velká mezera mezi křídlem druhým a sítí. Technik, který sítě vyměřoval z nějakého důvodu počítal s tím, že ve všech oknech bude síť pouze přes jedno křídlo. Ukázalo se, že mezera mezi síti a druhým křídlem je zanedbatelná, ale že síť se upevňuje i k druhému křídlu, které pak nelze otevírat. Po domluvě s technikem, že k sítím přidělá úchyty tak, aby je bylo možno přichytit k horní a spodní části rámu okna, a ne k sousednímu okennímu křídlu, jsme se rozhodli tyto menší sítě ponechat, čímž jsme poměrně výrazně ušetřili. Na druhé straně jsme finančně podcenili zednické úpravy (jen materiál stál 2500,-) a fakt, že nová okna budou vyžadovat i nové garnýže. Započítám-li i náklady na následné vymalování zdí s okny, tak nás celá akce vyšla na cca 70 tis. .

Musím říct, že těch 14 dnů bylo psychicky náročných (život ve špíně, stísněných podmínkách a spánek na provizorních lůžkách), ale stálo to za to. Vzhled bytu a komfort větrání se výrazně změnil, navíc očekáváme díky omezení úniku tepla i finanční úspory.





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba