Jaké jsou cesty k levnému bydlení ? Obecní !

Living, 13.10.2004



  Hledáme byt. Zn. Levně

Přemýšlíte, jak nejsnáze získat své první samostatné bydlení? Living pro vás našel několik skvělých rad a tipů, jak „nastartovat“, přímo z praxe

1. Opuštěné objekty patřící obci lze přestavět na byty.

V tomto roce jsme zrekonstruovali 61 bytů, revitalizace Milovic ale začala už v roce 1996. 2 + kk se státní dotací 170 000 korun bylo možné pořídit už za 535 tisíc. Zájemci museli splnit pouze jedinou podmínku - stát se členy bytového družstva. V Milovicích sice nešlo o klasické „startovací byty“, pro mladé rodiny však byly cenově dostupné.

Milan Kraus, starosta Milovic

Nemáte u vás domy po vojácích, starou opuštěnou továrnu nebo školu? Vaši zastupitelé by se s trochou snahy mohli postarat o podobné řešení jako v Milovicích. Vy jste si je zvolili, ať se snaží! Budou přece volby…

2. Obec může mladým při dodržení určitých podmínek nabídnout zrekonstruované nebo nové byty za regulované (a tedy nízké) nájemné.

Po přestavbě bývalého domu s pečovatelskou službou v Písku vzniklo 10 bytů - startovací byty pro mladé. Jde o garsoniéry a byty 2 + 1. Průměrný nájem v garsoniéře je 1500 korun, ve 2 + 1 pak 3000 korun (bez energií). Nájemní smlouvy byly uzavřeny na dobu určitou - na 5 let. Ucházet o byt se mohly mladé manželské dvojice bez vlastního bytu a bez dluhů vůči městu, případně osamělý rodič alespoň s jedním dítětem ve vlastní péči. Jejich věk nesměl překročit 30 let. Žadatelé museli splňovat podmínky zařazení do městského pořadníku. Po pěti letech město v případě zájmu nájem prodlouží.

Kateřina Sušická, vedoucí odboru správy majetku města Písek

3. Poohlédněte se po státních dotacích, s blížícími se volbami možná vláda ještě něco „přihodí“!

Úvěry na podporu bydlení mladých rodin ve výši 200 tisíc korun, podporované ministerstvem pro místní rozvoj, byly v roce 2000 zastaveny, protože částka uvolněná pro tyto účely byla vyčerpána. Dnes si na MMR můžete zažádat o hypoteční úvěr (je poskytován žadatelům do 36 let a úročen 2 procenty). Na byt tak můžete získat asi 800 tisíc , na domek až 1,5 milionu. Další možnost úvěru je prostřednictvím Státního fondu rozvoje bydlení, poskytovaným nejen na koupi, ale i na bytovou výstavbu, úročený 3 procenty.

Petr Dimun, tiskový mluvčí MMR ČR

4. Sledujte soutěže vypisované na startovní či levné bydlení

(řadu tipů lze najít třeba v projektech určených pro oblasti postižené povodněmi - například na www.cka.cc).

V roce 1999 vyhlásilo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, ABF a časopis Fórum architektury a stavitelství soutěž Bydlení 99, jejímž předmětem bylo vyhledání návrhů nájemních domů s byty do 55 m2, jež by sloužily jako „startovací byty“ pro mladé. Ze tří vybraných návrhů byl realizován nakonec jeden. Nájemní dům s 23 byty v Třeboni si vyžádal finanční injekci ve výši 24 miliónů korun. Dotace ze Státního fondu rozvoje bydlení byly 320 000 na jednu bytovou jednotku. Byty 2 + kk nepřesahují 45 m2. Nájemné (bez energií) zde činí 2070 korun měsíčně, nájemci byli vybíráni z pořadníku města a museli splňovat určitá kritéria (věk, trvalý pobyt a podobně). Město do projektu vložilo pozemky, zabezpečilo projektovou dokumentaci a dotace, zájemci, kteří se sloučili v družstvu potom členský vklad (okolo 400 tisíc ) a hypoteční úvěr.

Obraťte se na magistrát či obecní úřad, co vám mohou nabídnout (možná budete překvapeni).

Otázku „startovacích bytů“ řeší zatím jednotlivé městské části, ale podle nově schválené koncepce bytové politiky chce pražský magistrát chce vytvořit podmínky pro lidi, kteří se ocitnou v nezáviděníhodné situaci. Právě pro ně budou určeny malometrážní byty s nájemní smlouvou na dobu určitou (2 roky). Po jejím uplynutí budou prokazovat, zda splňují podmínky pro užívání bytu - zda jsou nemajetní a mají omezené finanční příjmy, které jim nedovolí bytovou situaci řešit jiným způsobem. Pokud se jejich situace naopak zlepší a pořídí si jiné bydlení, byt městu vrátí a to jej použije pro další. „Město už první krok udělalo,“ říká ředitel Dykast. Podle nových pravidel bylo například přiděleno 65 bytů (z celkového počtu 271) v jednom bytovém domě.

Vladislav Dykast, ředitel bytového odboru magistrátu hlavního města Prahy


 Další informace najdete v časopise Living č. 9/2004





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika